• 14/06/2024

Heilig Hartkerk heeft zijn haan terug en in Edegem verkoos men twee ‘mooiste’ bomen

BOOM – Vanochtend werd de haan geplaatst op de toren van de Heilig Hart-kerk in Boom die volop in restauratie is (zie foto). Uiteraard was dit een belangrijk moment bij de renovatie van de kerk.

De Heilig Hartkerk is gelegen aan de Antwerpsestraat 360. Deze kerk werd gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp van Camille Bal en Ernest Lamot. Het is een georiënteerde bakstenen kerk in moderne gotiek en art deco.

De kerk wordt gedekt door een geknikt zadeldak en hij heeft een naastgebouwde westtoren. De kerk bezit glas-in-loodramen van 1956.

Zondag, tijdens Open Monumentendag wordt er op de site van Brik Boom, een voormalige steenbakkerij in de Rupelstreek, aandacht geschonken aan de recente gerestaureerde schoorsteen. Je kan er een expo bezoeken over de schoorsteenbouwers die de schoorsteen van de ringoven bouwden en restaureerden.

Ontdek hoe de schoorsteen jarenlang synoniem stond voor de bedrijvigheid op de steenbakkerij tot ze uiteindelijk in verval raakte en weer in haar oude glorie werd hersteld. Ontdek deze boeiende site die je meeneemt naar het buitengewone verleden van de Rupelstreek. Meer info hier

Net voor de zomervakantie lanceerden de Edegemse groenen voor de allereerste keer hun zoektocht naar de mooiste boom van Edegem. Tijdens het jaarmarktweekend werden de winnaars eindelijk bekendgemaakt. De mooiste boom van Edegem 2023 staat in De Pelgrim en in Fort 5.

Gemeenteraadslid Sien Pillot: ‘De reacties van de Edegemnaren op onze wedstrijd waren echt fantastisch. Het begon al met twintig prachtige verhalen over verschillende unieke bomen in onze gemeente. Stuk voor stuk winnaars. Dat we uiteindelijk eentje moesten kiezen, was dan ook vreselijk moeilijk.’

Gemeenteraadslid Vera Hens: ‘Daarom dat we uiteindelijk voor twee prijzen zijn gegaan: een publieksprijs en een juryprijs. Tenslotte werd er ook nog een prijs verloot onder alle deelnemers van de wedstrijd.’

De lange lijst van kandidaat mooiste bomen kan nog steeds hier bekeken worden . Nadat de jury de lijst terugbracht tot een shortlist van elf bomen, was het aan de Edegemnaren.

Twee maanden lang konden zij hun stem laten horen. 233 stemmen werden uitgebracht. De winnaar van deze stemming ging naar huis met de publieksprijs en dat is de lindeboom geworden uit De Pelgrim ingezonden door Tess Abs.

De juryprijs ging naar de ‘wandelende’ eik in Fort 5 ingezonden door Raf Hofmans. Julie Verschueren, tenslotte, wint als enthousiaste deelnemer de derde prijs.

Pillot: ‘De winnaars gaan naar huis met een ferme bon om uit te geven in Tuincenter Claes om zo onze gemeente nog mooier, kleurrijker en groener te maken. We zijn heel blij met de vele leuke reacties en kijken al uit naar de editie van 2024. De prachtige lindeboom in De Pelgrim en de unieke wandelende eik in Fort 5 mogen zich voor altijd de mooiste boom noemen van het jaar 2023.’

Tess Abs: ‘Deze lindeboom is een toeverlaat voor de vele vogels en eekhoorns maar ook voor de mens. Tijdens de warme zomerperiode ervaren we het aangename effect dat dergelijke grote boom in de tuin kan dienen als natuurlijke airco. Zalig. Wij zijn helemaal verknocht aan onze boom en hij zal dus altijd mee deel uitmaken van onze woonst.’

Raf Hofmans: ‘De mooiste boom van Edegem kwam ik tegen in het Fort 5. Het lijkt wel of de boom zich uit het zand wil lostrekken en een wandeling wil gaan maken.’ (EM /Foto Marc De Wachter)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten