• 24/07/2024

Heemkring Nortrevic uit Noorderwijk gaat zijn roots opzoeken

NOORDERWIJK – Tijden het Open Monumentenweekend gaat Heemkring Nortrevic uit Noorderwijk zijn roots opzoeken.

Het verhaal van de heerlijkheid, wat niet alleen het verhaal van de families vanop het kasteel ‘het Huys’ is, maar ook van het dorp Noorderwijk en zijn inwoners.

Het wordt een boeiende tentoonstelling met een aantal objecten die nog nooit het kasteel hebben verlaten, en waarschijnlijk dat ook nooit meer zullen doen, om de goede staat van de stukken te verzekeren.

Uiteraard dienen de coronamaatregelen te worden nageleefd. De tentoonstelling vindt plaats in de Sint-Bavokerk in Noorderwijk op zaterdag 11 en zondag 12 september van 11 tot 18 uur.

Op de tentoonstelling loodst men je door het verhaal van die 650 jaar, waarin de Heerlijkheid nooit verkocht is geworden.

Ze werd steeds door vererving doorgegeven tot op het einde van het Ancien Regime toen Augustin Joseph Theodore baron de T’Serclaes de laatste heer van Noorderwijk was.

Ook daarna is het kasteel en de eigendommen steeds vererft. Vandaag is de familie de Ghellinck eigenaar.

In een rustig hoekje van de kerk kan je de beelden ontdekken die werden gemaakt tijdens de viering van 1000 jaar Noorderwijk in 1974.

De vitrinekasten gaan hun geheimen prijsgeven, een aantal objecten hebben nog nooit de kasteelmuren verlaten.

Voor de kinderen is er een spel dat hen door de tentoonstelling leidt: ridders en kastelen, prinsen en prinsessen, het blijft tot de verbeelding spreken.

Tevens worden er op zondag geleide wandelingen georganiseerd door het dorp en het kasteelpark  met vertrek om 13u30 en om 15u30 aan de Sint-Bavokerk. De wandeling loopt over 4,5 kilometer en duurt anderhalf uur.

De organisatie ligt in handen van Heemkring Nortrevic, de familie de Ghellinck, Kempens Karakter en  Stad Herentals

Dit alles wordt samengevat in een brochure die eveneens de catalogus van de tentoonstelling is.

De brochure wordt gedrukt op hoogwaardig duurzaam papier, met een stevige kaft, een A4 formaat met ongeveer 40 pagina’s. Deze brochure is ter plaatse te koop aan vijf euro.

Aan de Sint-Bavokerk in Noorderwijk werden er sinds ongeveer anderhalve maand bijna mensgrote cijfers geplaatst, het verhaal bouwde telkens op tot 650 er helemaal stond met het schild dat de tentoonstelling aankondigt. (zie foto)  (EM / Foto Agnes Wyns)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten