• 19/05/2024

Hedendaagse en historische meesters gaan in gesprek bij Museum Mayer van den Bergh

ANTWERPEN – Op vrijdag 10 november opent de expo ‘Conversations. Hedendaagse en historische meesters in gesprek’.

Nieuwe én bestaande werken van vijftien hedendaagse kunstenaars prijken naast hun historische voorgangers. Het resultaat is een spannende conversatie tussen oude en nieuwe kunst, in het sfeervolle interieur van Museum Mayer van den Bergh.

Hedendaagse kunstenaars gaan in gesprek met de unieke verzameling van de negentiende-eeuwse kunstliefhebber Fritz Mayer van den Bergh.

De nieuwe expo (die loopt tot zondag 3 maart 2024) toont werk van Bram Demunter, Marcel Dzama, Adrian Ghenie, Kati Heck, Leiko Ikemura, Edward Lipski, Jonathan Meese, Ryan Mosley, Inès van den Kieboom, Muller Van Severen, Tobias Pils, Ben Sledsens, Dennis Tyfus, Rinus Van de Velde en Tal R.

De vijftien hedendaagse kunstenaars lieten zich inspireren door de Dulle Griet van Pieter Bruegel, de portretten van Cornelis de Vos en Alessandro Allori, stillevens van Antwerpse meesters als Daniël Seghers, werken van Jacob Jordaens, Joachim Patinir en Gerard de Lairesse, en andere historische topstukken.

Ook de toegepaste kunsten die zo rijkelijk vertegenwoordigd zijn in de museumcollectie, krijgen een hedendaags antwoord.

Dat levert een bruisende blend van oud en nieuw op, waarbij zowel hedendaagse als historische kunstliefhebbers met een vernieuwde blik zullen kijken.

‘Conversations’ toont bestaande én nooit eerder gepresenteerde hedendaagse werken. De expo is een unieke kans om nieuwe hedendaagse werken te komen bewonderen in de context waarvoor ze zijn gecreëerd.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Het is mooi, ontroerend haast, om te zien hoe aanstormende en gevestigde kunstenaars als Bram Demunter, Ben Sledsens of Rinus Van de Velde nieuw werk voor deze tentoonstelling creëerden dat ze spiegelen aan de meesterwerken uit de wonderlijke collectie van Mayer van den Bergh.’

‘Dat de topstukken van de historische meesters daarvoor als inspiratiebron hebben gediend geeft een fantastische beleving, een must see in onze stad.’

De hedendaagse kunstenaars gaan in dialoog met de collectie én met het publiek. Museum Mayer van den Bergh organiseert verschillende artist talks in het najaar 2023 en het voorjaar 2024: op donderdag 14 december om 20 uur Rinus Van de Velde, op zondag 14 januari 2024 om 15 uur Inès van den Kieboom, op donderdag 18 januari om 20 uur  Leiko Ikemura en op donderdag 1 februari om 20 uur  Dennis Tyfus en Kati Heck.

‘Conversations’ is een samenwerking tussen Museum Mayer van den Bergh en Tim Van Laere Gallery. Meer info via hier  https://museummayervandenbergh.be/

Sylvie MICHELE

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten