• 21/06/2024

Hanne Desmet schrijft geschiedenis met brons op 1 000 meter shorttrack

MECHELEN – Hanne Desmet heeft vanmiddag geschiedenis geschreven in Beijing. Ze bezorgde ons land de allereerste medaille ooit in het shorttrack. Ze was weliswaar vice-wereldkampioene op de 1 000 meter maar nadat maanden out was omwille van een hersenschudding had niemand op een medaille gerekend. Bovendien ligt de 1 500 meter haar nog meer. In de finale viel de beslissing in de laatste ronde toen twee tegenstanders onderuit gingen en onze landgenote het brons voor het oprapen had. Haar boezemvriendin, de Nederlandse topfavoriete Suzanne Schulting won het goud.

Hanne: ‘Ik kan niet beschrijven wat ik allemaal voel. Dit is superleuk. Het ging gewoon heel erg goed vandaag. Ik ben blij met het verloop van de wedstrijden. In de finale heb ik twee keer geprobeerd om naar voren op te rukken. Ik dacht dat daar een mogelijkheid toe was. Ik heb daar heel veel energie ingestoken maar ik geraakte terug helemaal achterin. Dat was tactisch zeker niet de slimste zet. Ik moest zien of er op het einde nog iets mogelijk was. Er werd gevallen. Toen ik over de finish reed dacht ik aan niks. Ik besef nog niet wat ik verwezenlijkt heb.’

‘Ik heb een goede dag gehad. Het begon met de kwartfinale. Dat was een heel moeilijke rit tegen Sarault en Fontana. Dat zijn hele sterke meisjes. Sarault had zeker verwacht om in de halve finale te staan. Ik heb dus van in het begin goed aan de bak moeten gaan. Velen denken dat in de halve finale een Nederlands-Belgisch plannetje werd uitgevoerd maar dat was niet zo. Suzanne wist natuurlijk wel wat ik ging doen en ze reageert anders op mij dan op iemand anders. Wij trainen elke dag met elkaar. Samen het podium delen is dan ook gewoon fantastisch. We werken keihard en gunnen het elkaar. Zij was de duidelijke topfavoriete.  Het feit dat ze dat nu kan waarmaken is heel erg mooi. Ik ben blij dat we als team zo sterk zijn.. Dat geldt ook voor de andere meisjes uit onze ploeg.’

‘Ik vind het superleuk dat ik dit jaar terug kan mee-racen. Ik heb een heel moeilijke aanloop gehad maar nu kan ik gewoon meedoen met de allerbesten. Shorttrack is simpelweg een fijne sport. Na die hersenschudding wist ik wel dat het – eens ik terug gezond zou zijn – snel goed kon worden. Ik heb dit niveau al gehaald maar de hersenschudding bleef maar aanslepen. Toen vreesde ik wel dat ik er een jaar mee zou kampen. Het is een heel moeilijke periode geweest. Ik reed hier met veel zelfvertrouwen. Het voelde gewoon goed aan. Ik voelde mij heel goed op mijn schaatsen. Ik voelde dat ik makkelijk snelheid maakte, dat ik fysiek in orde ben. Dat geeft gewoon heel veel vertrouwen. Ik heb nog geen contact kunnen maken met het thuisfront want de verbinding lukte niet echt.’

‘De 500 meter gaf me al een goed gevoel al besefte ik dat ik nog wat moet werken aan mijn spurt. Maar die races hebben me wel vertrouwen gegeven. En dat heb ik nodig. En nu moet de 1 500 meter, mijn favoriete race, er nog aankomen. De Spelen kunnen echter al niet meer stuk. Ik zal er vol voor gaan en dan zien we wel waar ik terecht kom. Ik ga even wat vieren en supporteren voor de meiden van het Nederlandse team, want voor hen zijn het succesvolle Spelen.’

KIJKEN IN DE REFTER VAN DE ZALM SCHOOL

Hanne Desmet werd geboren in Wilrijk op en sloot zich aan bij Ice Racing Team Antarctica (IRTA), net als haar twee jaar jongere broer Stijn. Tot op vandaag zijn zij er nog lid. Dat Desmet een topper in spe was wisten ze in Wilrijk al lang.  In 2015 kreeg Hanne de Wilrijkse Trofee voor Sportverdienste. Ze werd uitgeroepen tot strafste Wilrijkse sporter. Als negentienjarige maakte ze deel uit van de nationale selectie en verpulverde ze alle juniorenrecords en twee  nationale records.

Het was niet de laatste keer dat zij hem achterna zou gaan. Het gezin verhuisde naar Mechelen en Stijn begon te skeeleren bij Reko Zemst. Om elke dag te kunnen trainen trok Stijn naar  Hasselt, waar hij zich toelegde op de shorttrack. Hanne was niet echt geïnteresseerd. Ze was meer een turnster maar probeerde het en bleek een natuurtalent. Hanne: ‘Hasselt was echt een project waar we als team aan begonnen met als doel een aanvaardbaar niveau te halen. Ik weet zelfs nu nog niet waarom ik me toen heb aangesloten.’.

Zelfs toen ze in Hasselt trainden, bleven ze Wilrijk trouw. Elke zaterdag kwamen ze in hun thuisclub les geven aan gevorderde schaatsers. Sinds augustus 2021 worden de trainingen van IRTA in Sportoase op het Groot Schijn in Deurne gegeven. De club IRTA fusioneerde met Antwerps Kunstschaatsclub Ruggeveld.

Nadien verhuisden ze naar Mechelen maar om zich optimaal voor te bereiden op deze Olympische Spelen trainden ze vanaf vier jaar geleden met de Nederlandse ploeg in Heerenveen.  Hanne: ‘In Thialf is alles aanwezig wat je als topsporter nodig hebt als omkadering. We trainen met het nationaal team van Nederland en dat heeft alle coaching en de staff die je nodig hebt.’

Op het EK 2019 haalde ze zomaar zilver op 1 000 meter, achter de toen ook al ongenaakbare Nederlandse Suzanne Schulting. Vorig jaar zorgde ze voor een nog straffere prestatie door tweede te worden op de 1 000 meter op het WK.  Nadien sukkelde ze lange tijd met een verstoord evenwichtsorgaan na een hersenschudding.

In een Youtube-filmpje, gemaakt door Sport Vlaanderen,  voor aanvang van de Spelen zei Hanne: ‘Er komt heel veel kijken bij shorttrack. Het is techniek, lef, doorzetten en fysiek heel zwaar.  Het heeft alle aspecten en dat vind ik er ook leuk aan. Suzanne Schulting is een teamgenote van mij. Toen we tijdens het WK als nummers één en twee over de meet kwamen moesten we hard lachen omdat we toen pas merkten dat we dichtbij een wereldrecord zaten, zonder dat we het zelf beseften. We hebben toen heihard gereden. Dat was een heel leuk moment uiteraard. En meteen mijn eerste medaille op een WK.

Beijing was geen onbekende bestemming voor Hanne. ‘Ik nam er deel aan een Wereldbekerwedstrijd. We konden er vaststellen dat de Olympische piste een hele leuke baan was. Wij hadden ons ook met Mixed Relay geplaatst bij de top twaalf voor de Spelen maar van de internationale schaatsbond van de ISU mogen we die niet schaatsen. Daar zijn we heel teleurgesteld over. Ik en Stijn doen dat heel graag. Het is superleuk om als team op het ijs te staan. We zijn daar al echt heel goed in. We waren ervan overtuigd dat we mee konden doen voor de medailles.

Mama Gaby Deckmyn geeft wiskunde aan de ZALM-school in Mechelen. ‘Heel de school, alle 170 leerlingen, hebben heeft de wedstijd bekeken in de refter. We hebben haar massaal aangemoedigd. Dat ze een medaille haalt is ongelooflijk. Wat jammer dat ik er niet bij kan zijn maar ik troost me met de gedachte daar haar broer er is.’

TWITTER ONTPLOFT

Onmiddellijk na de aankomst van Hanne ontplofte Twitter. Een greep uit de allereerste reacties: Bert Sterckx (Sporza-journalist): ‘Stukje Belgische sportgeschiedenis. Eerste Olympische shorttrackmedaille voor ons land.’ Hilde Crevits (Vlaams CD&V-minister): Jaa! Brons voor Hanne Desmet!!! Fantastisch!’ Hans Vandeweghe (journalist De Morgen): ‘Wowow: brons voor Hanne Desmet in shorttrack’. Philip Rogge (zoon van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge: ‘Very believable’ als reactie op een tweet van Team Belgium ‘Unbelievable! Historical!’ Ministerie van sport: ‘De Hanne op elkaar voor Desmet’. Sven Nys (ex-wielrenner): ‘Klasse’ Kirsten Schatteman (psycholoog UGent): ‘Brons!!! Wouw, Hanne Desmet, wat doe je hier? De zevende Belgische medaille ooit op de Winterspelen. Waanzinnig.’

We zouden haast vergeten dat er nog landgenoten in actie kwamen. Broer Stijn bijvoorbeeld, geboren in Duffel, in de reeksen van de 500 meter.  In het Capital Indoor Stadium plaatste hij zich voor de kwartfinales. Hij werd als een van de snelste derdes opgevist voor de volgende ronde. ‘Het doel was vandaag om mijn Spelen nog wat te rekken. Ik ben heel tevreden dat dat gelukt is. Ik had de moeilijke vierde startpositie, met drie jongens voor mij die goed kunnen schaatsen. Het plan was om de Japanner zo vroeg mogelijk in de race in te halen, en dan voor de derde stek te rijden. We hadden gezien dat de eerste drie ritten niet heel snel waren. Ik was er vrij gerust in dat een goede derde tijd zou volstaan voor de volgende ronde. Ik hoop in de kwartfinales op een meer gunstige startpositie. Ik zal nu tegen nog straffere sprinters schaatsen. Het zal op kleine details aankomen. Maar ik merk wel dat ik de snelheid heb. Ik voel me stabiel en behendig. Als er kansen komen, dan ben ik klaar om ze te grijpen. Eerder werd Stijn dertiende op de 1 500 meter. In zijn voorronde van de 1 000 meter werd hij gediskwalificeerd. De eindfase van de 500 meter staat zondag op het programma.

Biatlete Lotte Lie, wiens moeder afkomstig is uit Brasschaat, eindigde op de 64ste plaats in de 7,5 km sprint. De 26-jarige Lie kwam in het National Biathlon Centre in Zhangjiakou over de streep in 23.41.1. Daarmee was Lie, die drie schietfouten maakte, bijna drie minuten (2.56.8) trager dan de Noorse Marte Olsbu Roeiseland. Zij won goud in 20.44.3 en bleef daarbij foutloos in het schieten.  Lotte Lie kon zich zo niet kwalificeren voor de 10 kilometer achtervolging van zondag. Daarvoor was een plaats in de top 60 vereist. Er stonden 89 vrouwen aan de start. Eerder deze Spelen eindigde Lie al 45ste op de vijftien kilometer individueel.  Lotte Lie is de eerste Belgische biatlete ooit op de Olympische Winterspelen.

Langlaufer Thibaut de Marre is als 59ste geëindigd in de vijftien kilometer klassieke stijl. De 23-jarige De Marre finishte in het Zhangjiakou National Cross-Country Skiing Centre in 42.56.7. Het goud ging naar de Fin livo Niskanen. Snelschaatser Bart Swings is als tiende geëindigd in de 10 000 meter. Het goud was voor de Zweed Nils van der Poel, die een wereldrecord neerzette.  ‘Er zaten teveel foutjes in de tweede run’, verklaarde skeletoni Kim Meylemans na haar eerste twee runs op de Winterspelen. In het Yanqing National Sliding Centre zakte ze na een degelijke eerste run, goed voor een gedeelde zesde plaats, naar de elfde stek. Armand Marchant neemt zondag niet deel aan de reuzenslalom. Hij liep in aanloop naar de Spelen een enkelblessure op en wil geen risico’s nemen met het oog op de slalom van volgende week woensdag. Eerder paste hij al voor de super-G.

Edwin MARIËN + Belga  / Sporza / Team Belgium

*PROGRAMMA VOOR ZATERDAG: GEEN ATLETEN UIT DE PROVINCIE ANTWERPEN IN ACTIE. ANDERE BELGEN: Biatlon: 10 kilometer sprint mannen met Florent Claude (om 10u03), Thierry Langer (om 10u24), Tom Lahaye-Goffart (om 10u36) en César Beauvais (10u47, live op ZDF); Skeleton: Reeks 3 vrouwen met Kim Meylemans (om 13u20 en 14u55, live op RTBF2 / Tipik).

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten