• 20/06/2024

Hanne Desmet en Antwerp Phantoms sportfiguren van het jaar in Deurne

DEURNE – Tijdens het Gala van de Sporttrofee Deurne in De Klap ging shorttrackster Hanne Desmet, van Ice Diamonds Antwerp, aan de haal met de individuele ‘Sporttrofee’. Ijshockeyteam Antwerp Phantoms won de trofee van beste ploeg en de G-sporttrofee. De U13 van korfbalclub Boeckenberg sleepte de ‘Jeugdsporttrofee’ in de wacht.

Nu, eerlijk is eerlijk. De binding van Hanne Desmet (26, zie foto) met Deurne is eerder toevallig. Ze werd geboren in Wilrijk, en sloot er zich als twaalfjarige aan bij de plaatselijke club, Antarctica. Toen daar de shorttrackafdeling werd opgedoekt en verhuisde naar Deurne werd ze automatisch lid van de Ice Diamonds. Ze heeft er ooit één keer op het ijs gestaan, maar dat was voor een promotiefilmpje, gedraaid door Sporza. Ze woont in Heerenveen, waar ze ook traint. Desmet was niet aanwezig omdat ze op dit moment deelneemt aan de Wereldbeker Shorttrack in Dordrecht.

Maar goed, vermits er wel degelijk een link is met Deurne, is de uitverkiezing van Hanne Desmet tot sportfiguur meer dan terecht. Twee jaar geleden kende men haar alleen in het kleine shorttrackwereldje maar dankzij haar bronzen medaille op de Olympische Winterspelen is shorttrackster Hanne Desmet plots een Bekende Vlaming geworden. Dit seizoen doet ze nog beter met als resultaat haar eerste Wereldbekeroverwinning ooit.  Het voorbije EK in Gdansk was helemaal een voltreffer met goud op de 1 000 meter en zilver op de 1 500 meter en in de mixed relay.

Het eerste mannenteam van ijshockeyclub Antwerp Phantoms behaalde de landstitel bij de senioren divisie I en won de Beker van Vlaanderen en dat in 2022, het jaar waarin ze 50 jaar bestonden. Zij werden door de jury gekroond tot ‘ploeg van ‘t district’ en kregen de Sporttrofee voor ploegen. Voor alle duidelijkheid: boven divisie I heb je nog de Beneleague waar onder meer Heylen Vastgoed Herentals en Mechelen Golden Sharks aan deelnemen. ‘Een onhaalbare kaart voor ons’, zegt men bij de Phantoms. ‘Financieel kunnen we zo’n avontuur niet aan.’

De Jeugdsporttrofee werd uitgereikt aan de U13 van korfbalclub Boeckenberg. Zij wonnen de dubbel: de landstitel in zowel de zaal als op het veld. Zelfs tijdens corona zijn ze twee- tot drie keer in de week blijven trainen en kregen de tieners ‘huiswerk’ mee naar huis.

De Trofee Vrijwilliger werd uitgereikt aan Eddy Van Wesenbeeck. Dat sport niet altijd competitief moet zijn, heeft Eddy goed begrepen. Als vrijwilliger bij Okra Kronenburg Deurne organiseert hij al meer dan vijftien jaar de wekelijkse fietsritten in het Antwerpse. Aan stoppen denkt hij voorlopig niet.

Dave Van Doorslaer is de allereerste para-ijshockeyer van Antwerp Phantoms Ijshockey. Afgelopen seizoen was zijn laatste als speler omwille van gezondheidsredenen. Hij strijdt tegen longkanker. Samen met echtgenote Tamiko Van Hoydonck stonden zij aan de wieg van de internationale para-ijshockey Liga. Dave en Tamiko zijn ambassadeurs van de Antwerp Phantoms, van G-sport in het algemeen en van district Deurne. Zij werden door de Deurnse jury van sportclubs geëerd met de titel van G-sporters van het jaar.

Elke Brydenbach (N-VA), districtsschepen voor sport: ‘Tijdens de coronapandemie hebben we noodgedwongen het ‘Gala van de Sporttrofee Deurne’ moeten afgelasten omdat veel atleten hun sport niet konden uitoefenen. We zijn dan ook zeer tevreden dat we na een intermezzo van drie jaar terug de aandacht kunnen vestigen op het sportief talent dat Deurne rijk is. Daarnaast wilden we tijdens ons gala ook even vooruit blikken op het komende jaar waar we de ‘urban sports’ toch extra in de kijker willen zetten.

Edwin MARIËN

Foto FB

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten