• 20/06/2024

Hannah Arendt Instituut krijgt een nieuwe thuis in stad Mechelen

MECHELEN – Het Hannah Arendt Instituut verhuist van het Mechelse stadhuis naar De Zalm. Dat werd zopas bekendgemaakt op een persconferentie. Het HAI werd drie jaar geleden opgericht door de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen en stad Mechelen.

 

Als kennis- en vormingscentrum voor stedelijkheid, burgerschap en diversiteit vertaalt het academische inzichten naar de praktijk. Dankzij de verhuis krijgt het zestiende-eeuws historisch ambachtshuis De Zalm een nieuwe waardevolle invulling en wordt de toekomst van de universiteiten in Mechelen structureel verankerd.

Het Hannah Arendt Instituut, kortweg het HAI, is het geesteskind van wijlen VUB-rector Caroline Pauwels. Samen met haar UAntwerpen-collega Herman Van Goethem sloeg ze de handen in elkaar om in Mechelen een instituut op te richten dat de brug slaat tussen wetenschap en praktijk.

 

Het doel is om wetenschappelijke inzichten rond stedelijkheid, burgerschap en diversiteit toegankelijk te maken voor professionals, beleidmakers en burgers, om zo een positieve impact te hebben op het dagdagelijkse samenleven. Zo ondersteunt het HAI bijvoorbeeld lokale besturen die polarisatie willen aanpakken. Intussen sloten ook KU Leuven, UGent en de Universiteit Hasselt zich aan bij het samenwerkingsverband.

Vlaams Minister Bart Somers (Open Vld, vijfde van rechts op de foto): ‘Hoe zorg je ervoor dat burgers ongeacht al hun verschillende achtergronden zich verbonden voelen met mekaar? Hoe zorg je ervoor dat samenleven in diversiteit werkt? Naar die vragen is op universiteiten al ongelooflijk veel onderzoek gedaan. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat daar iets mee gebeurt in onze straten en op onze pleinen, daar waar het samenleven zich in de praktijk afspeelt. Voor die vertaalslag zorgt het Hannah Arendt Instituut. Ze reikt hands-on tools aan waarmee in de praktijk het verschil kan gemaakt worden.’

Jan Danckaert (vijfde van links op de foto), ondervoorzitter HAI en rector VUB: ‘Hannah Arendt was de filosofe van de feitelijkheid en het gezond verstand. Een samenleving die haar greep op de feitelijkheid verliest, verliest haar gezond verstand en functioneert niet meer. Het is de opdracht van de universiteiten verenigd in het Hannah Arendt Instituut om het onderscheid te blijven maken tussen feiten en opinies op het gebied van samenleven en burgerschap.’

Herman Van Goethem (tweede van rechts op de foto), voorzitter HAI en rector UA: ‘Met een markant, eigen gebouw kan het HAI zich nog meer gemarkeerd positioneren. De locatie in De Zalm is dan ook een gedroomde opportuniteit.’

 

Met de verhuis van het Hannah Arendt Instituut krijgt De Zalm opnieuw een zeer waardevolle invulling. De Zalm is een zestiende-eeuw historisch pand op de Zoutwerf in Mechelen. Het is een voormalig ambachtshuis van de visverkopers van Mechelen. De Stad Mechelen tracht het pand te verkopen, maar geeft het op deze manier een waardevolle en duurzame invulling.

Arthur Orlians (Open Vld, tweede van links op de foto), schepen van gebouwen: ‘We werken met een huurcontract van negen jaar dus we verzekeren de toekomst van het Hannah Arendt Instituut in onze stad. Ze komen terecht in één van de mooiste gebouwen van Mechelen, waar plaats is om hun werking nog verder uit te breiden. Het pand werd in 1943 beschermd als monument, ten midden de Tweede Wereldoorlog waarover Hannah Arendt zoveel heeft geschreven en nieuwe inzichten heeft verschaft. Met de verhuis verankeren we trouwens ook de aanwezigheid van de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel in onze stad. Daar zijn we als stadsbestuur enorm trots op.’ (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten