GZA zoekt strafste Vlaamse verpleegkundige, gratis menstruatiemateriaal bij UAntwerpen
WILRIJK – GZA Ziekenhuizen zoekt opnieuw de strafste verpleegkundigen van Vlaanderen. Dit jaar organiseert het ziekenhuis voor de tweede keer een Challenge voor verpleegkundigen, waar alle Vlaamse verpleegkundigen en studenten verpleegkunde aan kunnen deelnemen.
Geert Goossens, directeur personeel en communicatie van GZA Ziekenhuizen: ‘Na een zeer geslaagde eerste editie, willen we als werkgever het beroep van verpleegkundige én onze eigen verpleegkundigen opnieuw op een positieve manier in de kijker zetten. Deze Challenge vormt een unieke gelegenheid voor verpleegkundigen en studenten verpleegkunde om hun kennis op een aangename en ludieke manier te laten zien.’
De Challenge bestaat uit twee rondes. De eerste ronde loopt tot en met woensdag 26 april. Verpleegkundigen en studenten verpleegkunde kunnen via www.challengeverpleegkundige.be deelnemen aan een online quiz, waarin ze hun kennis als verpleegkundige kunnen testen. Dat gebeurt in achttien vragen, die allerlei facetten van de verpleging omvatten. Deelnemers krijgen twee jokers om in te zetten. Ook tijd speelt een rol bij de quiz: je krijgt tien minuten om alle vragen te beantwoorden.
De tien beste studenten verpleegkunde, de tien beste verpleegkundigen buiten GZA Ziekenhuizen en de tien beste GZA-verpleegkundigen gaan door naar de tweede ronde en worden op donderdag 11 mei uitgenodigd op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius om de finale te komen spelen. Daar zullen ook elf juryleden en ambassadeurs van de Challenge aanwezig zijn, onder wie Margot Cloet (gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro vzw), Geert Meyfroidt (professor KU Leuven en kliniekhoofd UZ Leuven) en Candice De Windt (Vlaamse zorgambassadeur). Per categorie zijn er telkens drie mooie prijzen te winnen: eerste prijs: een restaurantvoucher ter waarde van 250 euro voor een etentje in Le Pristine (restaurant van Sergio Herman); tweede prijs: een cadeaubon van Coolblue ter waarde van 200 euro en derde prijs: een champagne- en pralinepakket ter waarde van 80 euro.
Niet iedereen die menstrueert heeft altijd een tampon, maandverband of menstruatiecup op zak – soms uit vergetelheid, soms uit geldgebrek en soms komen die regels ook gewoon onverwacht. Na een geslaagd pilootproject beslist UAntwerpen nu als eerste Vlaamse universiteit om gratis maandverband en tampons structureel te verdelen in álle vrouwen- en genderneutrale toiletten.
Lien Van Cant, stafmedewerker Diversiteit aan de Universiteit Antwerpen: ‘Thuis moeten blijven van werk of school omdat je geen geld hebt om menstruatieproducten te kopen, zorgt voor een structurele ongelijkheid tussen mensen die wel en niet menstrueren. Als universiteit willen we onze verantwoordelijkheid nemen. We geloven dat het gebruik ervan, net zoals toiletpapier, een basisbehoefte is. Je kiest er niet voor om wel of niet te menstrueren, en je hebt niet altijd controle over wanneer je cyclus start.’
Tijdens een pilootproject gaf 91 procent van de respondenten die een enquête invulden, aan dat ze het gratis aangeboden menstruatiemateriaal zouden gebruiken als ze toevallig zelf niks op zak hadden. Vijf procent zou het gebruiken omdat menstruatiemateriaal voor hen te duur is en vier procent omdat het handig is dat ze het dan zelf niet moeten meenemen.
Bovendien wil de universiteit menstrueren op deze manier onder de aandacht brengen. De Universiteit Antwerpen is de eerste universiteit in Vlaanderen die een structureel aanbod van gratis menstruatiemateriaal voorziet. In de toiletten zullen aanvulkastjes worden geïnstalleerd met tampons en maandverbanden. Het poetspersoneel vult deze kastjes aan waar nodig, net zoals met de andere paper products. De universiteit bekijkt op dit moment of het wenselijk is om een gratis menstruatiecup aan te bieden aan studenten die het financieel moeilijk hebben. Er komt in april een campagnedag rond het thema, waarbij ook aanbieders van duurzame menstruatieproducten in de kijker zullen worden gezet. (EM)