• 24/06/2024

GZA-ziekenhuizen gaan materiaal uit het operatiekwartier recycleren

WILRIJK – GZA Ziekenhuizen is een recyclageproject gestart dat niet alleen onze planeet, maar ook mensen met een arbeidsbeperking helpt.

Medewerkers van het operatiekwartier verzamelen de blauwe doeken die rond het gesteriliseerd materiaal zitten.

Een maatwerkbedrijf doet nadien de eerste verwerking waarna de doeken gerecycleerd worden tot polypropeenkorrels. Die korrels gebruikt men onder meer bij het maken van speelgoed en meubelen.

Sinds kort staat er een extra groene afvalbak in het operatiekwartier van GZA Ziekenhuizen. Medewerkers verzamelen er de blauwe doeken die rond het gesteriliseerd materiaal zitten.

Meestal komen die in grote hoeveelheden bij het restafval terecht en worden ze verbrand. En dat is zonde.

Die steriele doeken bestaan uit een zuiver kunststof, polypropeen, waardoor ze bijzonder geschikt zijn om te recycleren.

Greet Rose, hoofdverpleegkundige van het operatiekwartier (zie foto): ‘Op een drukke dag gaat het om meer dan 100 doeken, dat is een hele berg. Nu worden ze apart gehouden en krijgen ze dus een nieuw leven.’

Op de doeken hangen traceerlabels en kleefband die verwijderd moeten worden voordat ze naar de recycler kunnen.

Om dit te doen, schakelen ze de hulp in van een maatwerkbedrijf uit Puurs-SintAmands, Flegado.

Daar nemen de medewerkers de kleefband en stickers weg, vouwen ze de doeken op en worden ze samengeperst tot balen.

Dit recyclageproject zorgt zo dus ook voor werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Van het maatwerkbedrijf gaan de doeken nadien naar de recycler.

Die wast, vermaalt en smelt de doeken tot plastic korrels. Die korrels gebruikt men in de verpakkingsindustrie als folie, in de auto-industrie en in allerhande dagelijkse producten zoals stoelen, bordjes, speelgoed en gieters. Zo wordt afval dus een grondstof voor nieuwe producten en is de cirkel rond.

Dit project past in de duurzaamheidscampagne van GZA Ziekenhuizen  ‘We zorgen voor morgen’ met verschillende initiatieven om de afvalberg in het ziekenhuis te verkleinen.

Zo zetten ze mee hun schouders onder de oproep van de Verenigde Naties om actie te ondernemen om onze planeet te beschermen tegen klimaatverandering. En het wordt nogmaals bevestigd met dit project: een kleine daad geeft een groot resultaat. (EM / Foto LinkedIn)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten