GZA test project ‘meer plantaardige voeding’ in WZC Sint-Bavo Wilrijk
WILRIJK – Vandaag is het zowel wereld vegetarisme dag als de internationale dag van de ouderen. GZA Zorg en Wonen neemt in het kader van haar duurzaamheidsdoelstellingen deel aan een project voor onderzoek naar gezonde en vegetarische voeding bij bewoners en gebruikers van woonzorgcentra. Vandaag organiseerde woonzorgcampus Sint-Bavo in Wilrijk in samenwerking met Sodexho een proefmoment voor de bewoners.
Heidi Strubbe, communicatiemedewerker van Sodexho: ‘Inspraak van de bewoners is bijzonder waardevol. Hun feedback is belangrijk in de evaluatie van dit project. Onze maatschappij neigt meer en meer naar vegetarische maaltijden. We merken dat senioren echter moeilijk te bereiken zijn. Vandaag gaan we voor een 50-50 maaltijd, met andere woorden de hamburgers of worsten die de mensen hier vandaag te eten krijgen bestaan voor 50 procent uit vlees en voor 50 procent uit groente. Daarbij is het natuurlijk erg belangrijk dat de smaak van het vlees behouden blijft. Deze producten zijn er speciaal om de geleidelijke overgang naar een volledig vegetarische maaltijd mogelijk te maken. Eerder hadden we een pilootproject in Gent en vandaag trekken we dat door.’
Het project ‘meer plantaardige voeding bij senioren?’ wordt gelanceerd in samenwerking met Sodexo en vzw EVA. Sodexo zet zich in om medewerkers en consumenten te informeren en sensibiliseren over vegetarische voeding. Hiervoor gaat Sodexo een partnerschap aan met EVA, teneinde de krachten en expertise van beide te bundelen. EVA heeft gedurende meer dan tien jaar kennis en expertise opgebouwd op het gebied van vegetarische voeding. EVA versterkt, verbindt en begeleidt mensen en organisaties die (vaker) plantaardig (willen) koken.
Riet Deckers, verantwoordelijke marketing en kwaliteit Seniors bij Sodexho: ‘Vegetarische voeding is nog niet ingeburgerd bij de bewoners van woonzorgcentra. Ik heb er zelf in één gewerkt en daar kozen slechts drie van de 300 bewoners voor een vegetarische maaltijd. Toch proberen we de mensen minder vlees te laten eten en meer plantaardig. De bedoeling is om één keer per maand dergelijke maaltijd op het menu te zetten. Onze actie kadert ook in de Green Deal. Af en toe stond er al iets vegetarisch op het menu, bijvoorbeeld als alternatief voor een koninginnenhapje. Door dit menu één keer per maand aan te bieden in onze 170 sites hopen we op jaarbasis twaalf ton vlees uit te sparen. Het probleem bij de bewoners is niet zozeer dat ze te weinig eten maar dat ze te weinig eiwitten binnen krijgen. Het is dus zaak om de smaak te behouden.’
En dan het belangrijkste: wat vonden de bewoners ervan? We gingen het vragen aan Lieve (Dockx) en haar tafelgenoot Alex (zie foto). Net zoals de meeste van de bewoners kozen ook zij voor een hamburger. De worsten waren niet echt populair. ‘Het smaakt redelijk. Indien men het ons niet had gezegd dat dit geen ‘echte’ hamburger was dan hadden we het nooit geweten. Mede door de champignons blijft de smaak mooi behouden.’
Ida Verleyen, algemeen directeur GZA Zorg en Wonen: ‘Dit was een soort testdag. Indien het gunstig geëvalueerd wordt zal het ook worden ingevoerd in onze andere campussen Cadiz, De Zavel, Hollebeek, Sint-Camillus en Sint-Gabriel Antwerpen, De Hazelaar Kontich, Heide Velden Schelle, Sint-Mathildis Boechout, Sint-Vincentius Kalmthout en De Bijster Essen.’
Edwin MARIËN