• 12/07/2024

GZA maakt van haar ziekenhuizen helende huizen met pijnvrije zorg

WILRIJK – Deze week is het de Week van de Pijn. Daarom brengt GZA Ziekenhuizen (Sint-Vincentius Antwerpen, Sint-Augustinus Wilrijk en Sint-Jozef Mortsel) de hele week haar project ‘pijnvrije zorg binnen een helende ziekenhuisomgeving’ onder de aandacht met verschillende acties. Een aangename omgeving is namelijk essentieel om angst en stress bij patiënten te verminderen, waardoor zij ook minder pijn ervaren.

Florence Nightingale (1820 – 1910, Brits verpleegkundige en sociaal hervormer) wist als eerste het belang van zuivere lucht in het genezingsproces te benadrukken. Uit onderzoeken blijkt dat verschillende aspecten van de fysieke omgeving een invloed hebben op gezondheid, slaap, sociale interactie en tevredenheid – zowel van patiënten als van familie en medewerkers. Elementen als daglicht, een goede bewegwijzering, contact met de natuur, een verwelkomende omgeving en aangename geluiden hebben een gunstig effect op het genezingsproces.

Natuurelementen dragen bij tot minder pijn, reductie van angst, stress en agressie, verbetering van slaap en gemoed en regularisatie van de bloeddruk. Op verschillende afdelingen van het ziekenhuis zijn de muren bekleed met rustgevende natuurbeelden. Daarnaast is er aromazorg, die gebruik maakt van geuren en essentiële oliën. Afhankelijk van de geur van de olie kan er een rustgevend, een opwindend of een relaxerend gevoel ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat aromazorg een positieve impact heeft op slaapproblemen en agitatie. Op de preoperatieve screening werkt GZA Ziekenhuizen met aromazorg bij bloedafname, in combinatie met muziek. Uit diverse internationale onderzoeken blijkt dat muziek pijn vermindert. Maar evengoed zit de kracht van muziek in het verminderen van spanning en stress. Het zorgt ook voor verlichting van de zorgdruk bij hulpverleners.

Ook een positieve focustaal helpt om angst, stress en pijn tijdens de zorg te verminderen. Sinds vorige maand worden alle zorgmedewerkers van GZA Ziekenhuizen daarom ondergedompeld in het bad van ‘HO! Talk and more’. Dat is een lessenreeks waarin ze leren om termen als ‘pijn’ en ‘angst’ niet meer te gebruiken, zodat de focus van de patiënt niet meer ligt op het onaangename.

Tijdens de Week van de Pijn brengt GZA Ziekenhuizen pijnvrije zorg onder de aandacht met verschillende acties. In de inkomhal van de drie campussen is er een infostand, waar bezoekers en patiënten terechtkunnen voor informatie en een ‘voorschrift’ krijgen dat hen stimuleert om in de natuur te vertoeven. Zorgmedewerkers krijgen een pijnmeetwaaier. Die moet hen stimuleren om het pijnprobleem in kaart te brengen door een goede anamnese en pijnmeting. Alleen zo start een goed pijnmanagement: want niet elke pijn is dezelfde. Studenten verpleeg- en zorgkunde krijgen een studentenbrochure met informatie over pijn. Opgenomen patiënten ontvangen een zakje gedroogde lavendel, een geur die voor rust en harmonie zorgt, met meer info over een helende omgeving en pijn. In de inkomhal zorgen verschillende muzikanten voor live muziek, onder meer Steven Van Peborgh, die je misschien kent van Regi Academy. In de toekomst zullen alle renovaties en nieuwbouwprojecten binnen GZA Ziekenhuizen een advies voor helende omgeving krijgen van het pijnteam. (EM / Foto GZA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten