• 24/06/2024

Guy Van Leemput toont kommen in transparant porselein in Herentals

HERENTALS – Vanavond opende de de tentoonstelling ’Shaping a Void’ in de expo-ruimte van Moktamee in Herentals . Hier toont keramist en wiskundeleraar Guy Van Leemput de kommen in transparant porselein die hij de voorbije vijf jaar heeft gemaakt.

Van Leemput is fan van de rij van Fibonacci en wiskundeleraar van beroep. Maar zijn tweede passie is altijd keramiek geweest. En nu – na jaren – vallen alle puzzelstukken samen… Guy werd in 1967 geboren in Herentals en is wereldwijd bekend om zijn fragiele, papierdunne porseleinen kommen, met eindeloos veel geduld gevormd door kleine stukjes porseleinklei aan te brengen rond een opgeblazen ballon. Een intuïtief en meditatief proces. Van Leemput: ‘Mijn werk groeit vanuit mijn binnenste, vanuit mijn buik, niet door te denken. Elk werkstuk is een reis naar binnen.’ Na zijn tweede artist-in-residency in Sanbao, Jingdezhen, in 2017, sijpelde dan toch de wiskunde zijn werk binnen. Hij begon wiskundig onderzoek te doen en – na schetsen op papier – ingewikkelde patronen te tekenen op de ballonnen: rasters en cirkels. ‘De wiskunde die ik vroeger wegduwde wanneer ik als keramist aan de slag ging, heeft eindelijk zijn plaats gekregen. Ik ben nu veel minder in twee stukken ‘gekloven’.’

Van Leemput is min of meer gelijktijdig begonnen met wiskunde en met keramiek. De zomer voordat hij zijn wiskundestudie aan de universiteit begon, vroeg hij een lokale pottenbakker of hij daar kon komen werken, niet tegen betaling maar om te leren. En hij bleef dat ook tijdens zijn studie gedurende de weekends doen. Zijn werk als wiskundeleraar en het hebben van een jong gezin duwden het zelf maken van keramiek wat naar de achtergrond, maar na de dood van zijn beste vriend realiseerde Guy zich dat hij het serieuzer aan wou pakken. Acht jaar lang bezocht hij de academie in Herentals en volgde verschillende masterclasses. Zo’n tien jaar geleden vestigde hij zijn eigen atelier op de Watervoort in Herentals.

Van Leemput: ‘ De kommen worden gebakken op een temperatuur van 1 260 graden, ondersteboven op een meekrimpende ‘paddenstoel’. Op sintertemperatuur wordt de porseleinklei vloeibaar en door de zwaartekracht en door kleine afwijkingen vervormen de kommen. Boven de deur in mijn atelier hangen drie gedroogde beukenblaadjes, samengebonden door een stukje ijzerdraad. De nerven van het blad bepalen hoe het blaadje zal vervormen als het droogt.’ De kommen van Guy Van Leemput bevinden zich in particuliere collecties en musea in Japan, China, Verenigde Staten, Australië en heel Europa.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door ’t Schaliken, de cultuurdienst van de stad Herentals. Ze komt vijf jaar na de vorige solo-tentoonstelling ‘Origine’ van Van Leemput die plaatsvond in kasteel Le Paige. Op deze tentoonstelling vind je een overzicht van de voorbije vijf jaar: hele fragiele kommen in doorzichtig porselein. Verder zijn er ook prachtige foto’s van details.

Aan Bovenrij 30, achter de grote gele poort, bevinden zich de oude klaslokalen van het Francesco-paviljoen. In de klassen huizen nu ambachtsmensen en kunstenaars. Het is een bruisende bron van creativiteit van en voor veel mensen uit de omgeving. De oude refter is nu expo-lokaal van ’t Schaliken. De kommen van Guy Van Leemput kun je daar bekijken, nog tot zondag 22 januari, op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis. Een tentoonstellingscatalogus is beschikbaar.  www.guyvanleemput.be 

Foto’s Ronny MULLENS & fotograaf © Dirk Theys 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten