• 21/06/2024

Frederik Pieters, voorzitter Guldensporen Brasschaat – Kim Strybos en Fons Van Deuren ‘t cafeeke – Waarnemend burgemeester Philip Cools N-VA – Peter Keyzer Hemelhoeve

Gulden Kapittelkapper 2023 gaat naar ‘t cafeetje

BRASSCHAAT – Guldensporen Brasschaat kende voor de twaalfde keer een prijs toe aan een Brasschaatse winkelier die een mooie originele Nederlandstalige naam koos voor zijn zaak. Voorzitter Frederik Pieters ‘Wij willen zo via een positieve actie het Nederlandstalige karakter van het straatbeeld in Brasschaat mee ondersteunen’

De naam in de volkscultuur van onze streek kregen ook de Brasschatenaren een bijnaam: kapittelkappers. En al vind je die betekenis niet in de dikke van Dale, in Brasschaat staat het woord “kapittel” voor de dunne blokjes en schijfjes hout die je verkrijgt als je een kleingezaagd boomstammetje met een kapmes in vele stukjes hakt. Men gebruikte het vroeger, en hier en daar misschien vandaag ook nog wel, als aanmaakhout voor kachels. Daarom doopten we dit initiatief: de Gulden Kapittelkapper. Gilbert De Corte beeldhouwde voor ons een Gulden Kapittelkapper. Dat kunstwerk gaat, samen met een mooie oorkonde, naar de twaalfde laureaat van de Gulden Kapittelkapper. De laureaat krijgt, net zoals de winnaar van de publieksprijs, ook een mooie oorkonde, in sierlijk kalligrafisch schrift gezet door carry wouters. Toespraken De schepen van middenstand, Carla Pantens, belicht het belang van en het beleid voor het behoud van het Nederlandstalige karakter van onze gemèente. Pro ure De bestuursleden van Guldensporen Brasschaat zochten zelf naar handelszaken die bij de vorige elf Gulden Kapittelkappers nog niet aan bod waren gekomen.

De jury bestond uit: – Ria Keysers, bestuurslid Davidsfonds Brasschaat – Jan van den Eynde, voorzitter van de curtuurraad van Brasschaat – Bert Gauthier, bestuurslid Guldensporen Brasschaat – Frederik Pieters, voorzitter Guldensporen Brasschaat.

Na wijs beraad nomineerden zij enkele handelszaken. Hieruit kozen zij de laureaat die vandaag de twaalfde Gulden Kapittelkapper in ontvangst mochten nemen.

De laureaat van de twaalfde Gulden Kapitterkapper is ‘t cafeetje, een gezellig typisch café aan de Bredabaan. Helaas moet het op termijn verdwijnen, maar met de Gulden Kapittelkapper kunnen ze afsluiten in stijl.

Op de dorpsdag hebben meer dan honderd mensen meegedaan met de wedstrijd van Guldensporen Brasschaat waarbij ze hun voorkeur opgaven voor de Brasschaatse handelszaak met de mooiste Nederlandstalige naam. De winnaar van de publieksprijs is de Hemelhoeve, een populair restaurant, genoemd naar de hoeve waar het restaurant gevestigd is. De hemelhoeve is de enige van de 3 vroegere hoeves rond het kasteel van Brasschaat die overgebleven is. De andere 2 waren de hellehoeve en de vagevuurhoeve.

Wij hopen dat de genomineerden hun kunstwerk en/of hun oorkonde een plaatsje zullen geven in hun zaak. En we hopen dat dit initiatief vele anderen ertoe mag aanzetten om ook een toffe Nederlandse naam voor hun zaak te kiezen, zodat ze volgend jaar misschien ook in de prijzen vallen.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten