• 19/05/2024

GTI Duffel neemt deel aan de Greenpower Challenge.

DUFFEL – GTI Duffel neemt deel aan de Greenpower Challenge. Dat is een wedstrijd waarbij verschillende scholen het in mei 2024 tegen elkaar opnemen  met een zelfgebouwde elektrische kart op het circuit van Zolder. Op dinsdag 14 november konden de leerlingen van de richting autotechniek alvast eens proefrijden met een demokart.  

De Greenpower Challenge heeft als doel om jongeren te inspireren om te kiezen voor een studie in een STEM-richting, met het oog op een loopbaan in een technische sector. De combinatie van het aantrekkelijke van de motorsport en de uitdaging van de elektrificatie van de wagens wekt de interesse en het enthousiasme bij de leerlingen. Dit project sluit aan bij verschillende aspecten van het leerplan en wordt tegelijk op een speelse manier onder de aandacht van de jongeren gebracht”, zegt schepen van onderwijs Lili Stevens (CD§V).

“Onze leerlingen van autotechniek doen stage bij Auto Natie Group in Mechelen en Kontich. Via hen zijn we gecontacteerd om mee te doen aan de wedstrijd van Greenpower. Auto Natie Group levert de materialen en biedt technische ondersteuning en opleiding aan. Ook bedrijfsbezoeken vallen binnen het concept. Wij zijn één van de vier scholen tussen de as Antwerpen – Mechelen die door hen gesponsord worden”, vertelt Ivo Gielis, directeur GTI Duffel. “Door de samenwerking tussen de verschillende afdelingen van de school is het de bedoeling dat we tot een afgewerkte kart komen, die zowel mooi, functioneel als snel, zuinig en veilig is, volgens de eisen van de wedstrijd. In het voorjaar zullen een aantal testritten plaatsvinden om de kart te optimaliseren. De uiteindelijke wedstrijd is gepland voor het einde van het schooljaar. Vooral onze vijfdejaars zullen hiermee aan de slag gaan, met ondersteuning van de zesdejaars en de leerkrachten.”

“Wij willen als Auto Natie Group op deze manier de leerlingen warm maken voor een verdere opleiding en carrière in de autosector en de scholen de kans geven om aan dit uitdagende project deel te nemen”, zegt Philip Van Langenhove – Group Aftersales Manager van Auto Natie Group. “De thematiek ‘Elektrificatie’ van Greenpower leunt sterk aan bij het engagement van D’Ieteren voor een duurzame mobiliteit voor de toekomst. Door op een laagdrempelige manier de mogelijkheden van elektrische wagens aan de jongeren voor te stellen, hopen we hun interesse hiervoor op te wekken. Tenslotte zijn zij de toekomst en die toekomst is elektrisch!”

Pierre De Canniere van Greenpower Benelux gaf volgende toelichting: De Greenpower Education Trust is van start gegaan in het Verenigd Koninkrijk. Intussen zijn er bijna 2.000 deelnemende teams actief in 10 landen. In 2021 hebben we de Greenpower Benelux Challenge opgestart. 

Er zijn races voor min-zestienjarigen en voor plus-zestienjarigen. In elke leeftijdsgroep zijn er twee categorieën. Een eerste categorie vertrekt van een aangekochte kart, welke wordt samengebouwd met originele elektromotor en batterijpakket. Daarnaast kan men voor de tweede categorie zelf een auto bouwen, weliswaar met dezelfde aandrijfmotor en standaard batterijset. Deze auto’s kunnen dus geoptimaliseerd worden op gebied van aerodynamica, verbeterde lageringen, bandenkeuzes enz. Alle auto’s moeten echter voldoen aan een technisch lastenboek.

De races voor de min-zestienjarigen duren 1,5 uur. De race dient beëindigd te worden met één batterijlading. De races voor de plus-zestienjarigen duren slechts 1 uur. De wagens die daaraan deelnemen worden eveneens uitgerust met hetzelfde aandrijfpakket van motor en batterij. Daar deze race minder lang duurt, kan dus volop geëxperimenteerd worden met andere technische snufjes zoals tandwieloverbrengingen, bandenkeuze enz. Waar de snelheid van de standaard aangekochte kart bij ongeveer 30 km/u ligt, halen de vrij opgebouwde karts snelheden tot 70 km/u. Een hele uitdaging dus voor de deelnemende teams om het onderste uit de kan te halen.

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten