• 27/05/2024

Grote dag voor Antwerpse Kika Soetewey (17): vandaag is haar kortfilm in première gegaan

ANTWERPEN – Vanavond is de eerste kortfilm – ENFANTS TERRIBLES – van de zeventienjarige Antwerpse Kika Soetewey in première gegaan in de Antwerpse cinema Cartoon’s. Met haar studies beeldende en audiovisuele vorming als theoretische basis én een inspirerende paplepel van vader als tv-producent, zet Kika dus de stap naar het échte werk.

Kika: ‘Ik wou dit project zoveel mogelijk zelfstandig uitwerken. Elke stap was een groeiproces, maar met enorm veel steun van crew en acteurs.’

In een familie van cinefielen lijkt het bijna een logisch vervolg dat ook de dochter valt voor het witte doek. Na wat homevideo’s als kind en het gebruik van filmische elementen tijdens haar toenmalige balletopleiding sloeg de vonk pas écht over tijdens de coronacrisis.

Kika (zie foto hieronder): ‘Verplicht binnen zitten bleek voor mij een geluk bij een ongeluk. Ik ben echt films beginnen bingen. Eerst als tijdverdrijf, maar stilaan ook uit interesse. Meer op de details letten. Hoe zijn ze gemaakt? Waarom hebben ze gekozen voor die acteur? Hoe zou ik dat schrijven?’ De plannen kregen stilaan vorm. Eerst in het hoofd, maar vanaf juni 2023 ook op papier.

In september was het scenario klaar: een coming-of-age verhaal dat door de jaren heen de relatie volgt van twee zussen, Dana en Ida. Geconfronteerd met verschillende uitdagingen en conflicten komt de complexiteit van hun band tot uiting in emotionele keerpunten. Van rivaliteit en jaloezie tot het zoeken naar hun eigen identiteit.

Kika: ‘Het is geen toeval dat ik ook een zus heb. Er zitten wel wat semibiografische elementen in.’

En waren jullie dan zulke ‘Enfants Terribles?’’Neenee, absoluut niet. Ik heb dat altijd een leuke uitdrukking gevonden. Er zit ook iets ironisch in. Kinderen die letterlijk ‘verschrikkelijk’ zijn omdat ze hun ouders in verlegenheid brengen met gênante opmerkingen of gedragingen. Door kind te zijn, dus. Ik vind dat wel grappig.’

Maar met een script klaar was er nog geen film. Het stevige werk moest dan nog beginnen. ‘Ja, dat was soms wel pittig.’ Door de bewuste keuze om elke taak zelf op te volgen, had Kika meer dan één rol.

‘Ik zat met een studentenbudget en moest overal onderhandelen. Casting, crew, materiaal… De soundtrack maakte ik samen met Aarn Van Severen, de vader van een goede vriendin. Gelukkig geloofden er heel wat mensen in mijn verhaal en het project. Die fijne wisselwerking gaf het geheel een soort van natuurlijke dynamiek. Ik zocht nog extra sponsors en de camera’s konden beginnen draaien.’

Naast kinderacteurs van verschillende leeftijden (drie generaties), wist Kika haar verhaal ook overtuigend te brengen aan toppers Sam Louwyck en Annelore Crollet. En dat bleek een heel uitdagende regie-ervaring te worden.

 

‘Vooral met de kids had ik mijn handen goed vol. Dan wordt je geduld elke minuut getraind. Maar uiteindelijk met een prachtig resultaat.’

En hoe zit dat dan met de twee steracteurs? ‘Dat was zo’n unieke belevenis. Enorm fijn om hun vertrouwen en input te krijgen. Maar helemaal geweldig om te zien hoe zij hun interpretatie gaven aan de rollen. En elementen toevoegden die het geheel nog zoveel rijker maken.’ (EM / Foto’s ENFANTS TERRIBLES)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten