• 19/05/2024

Grootste wijzigingen aan nieuw busnet van De Lijn situeren zich op LO en in Zwijndrecht

ANTWERPEN – Op zaterdag 6 januari gaat het nieuwe busnet van De Lijn van start in de regio Waasland-Antwerpen.

Het netwerk wordt flexibeler en efficiënter en sluit beter aan op andere vervoersmodi zoals treinstations en park-and-rides.

De Lijn verhoogt de frequentie van bussen die de hele dag doorrijden. Dit heeft als voordeel: méér capaciteit én kortere wachttijden.

Omdat het openbaar vervoer vanaf 6 januari op veel trajecten rechtlijniger rijdt, worden de gemiddelde reistijden ook korter.

Daarnaast wordt het busnet hertekend: dorpscentra, scholen, ziekenhuizen en treinstations krijgen betere aansluitingen en worden vaker bediend.

Een goed voorbeeld voor de hele vervoerregio zijn de veranderingen in de gemeentes Beveren en Zwijndrecht.

Voortaan kan je vanuit Beveren en Melsele elk kwartier naar Antwerpen-Linkeroever rijden. Daar stap je als reiziger vlotter over op meerdere tramlijnen, waar het vandaag aan de P+R Melsele beperkt is tot tramlijn 3 en slechts de helft van de bussen doorrijden naar Antwerpen-Linkeroever.

Vanuit Kieldrecht en Verrebroek blijft men minstens elk uur rijden naar  Antwerpen-Linkeroever, maar niet meer om via de Waaslandhaven en Kallo, maar via Beveren-centrum.

Dé grote verbetering voor Zwijndrecht is de verdubbeling van de frequentie van buslijn 87 Antwerpen Linkeroever – Burcht – Zwijndrecht – P+R Melsele.

Lijn 87 is de verbinding doorheen de gemeente Zwijndrecht, die beide kernen van de gemeente met elkaar verbindt, en met de knooppunten P+R Melsele, Antwerpen-Linkeroever en het treinstation van Zwijndrecht. Nu rijdt deze lijn elk uur. Vanaf 6 januari wordt dat elk halfuur.

Op de as Antwerpen – Temse, waar ook de deelgemeente Burcht ligt, gaat er in de daluren elke twintig minuten een bus rijden (lijn 93). ​ Nu zijn er ook drie bussen per uur, maar niet mooi in kadans.

Op de as Antwerpen – Beveren en verder het Waasland in, waar ook de deelkern Zwijndrecht zelf ligt, gaat er elk kwartier een bus rijden in de daluren (lijnen 82-84-85). Nu is een deel van deze ritten beperkt tot P+R Melsele, deze gaan dus allemaal doorrijden.

Burgemeester van Zwijndrecht, Andre Van de Vyver (Groen): ‘Na jarenlang aandringen bij De Lijn en bij de vergaderingen van de vervoerregio Antwerpen wordt de frequentie van lijn 87 verhoogd van één uur tot een halfuur.’

‘Dit moet de verbinding Burcht – Zwijndrecht merkelijk verbeteren. Bovendien zal lijn 93 een verbetering van het aanbod teweeg brengen in Burcht en zullen een aantal bussen die momenteel stoppen aan de Park & Ride Melsele ook door Zwijndrecht rijden.’

‘Zwijndrecht wordt door deze maatregelen beloond voor de unieke inspanningen die de gemeente al jaren doet om het openbaar vervoer te stimuleren.’

In Beveren verandert enkel lijn 81 Sint-Niklaas – Westakkers – Beveren – Antwerpen LO van nummer. Deze lijn krijgt het nieuwe nummer 821. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten