• 19/04/2024

Albert van Wassenhove

Grootste Vlaamse sinterklaasspeculaas bevindt zich in Mortsel

MORTSEL – Albert Van Wassenhove bakte vandaag de grootste speculaas van Vlaanderen. De koek – en dus ook de plank – zijn ongeveer 180 centimeter groot. In het Broodatelier, een artisanale bakker in Mortsel, vond hij nog een oven die groot genoeg is om de reusachtige creatie in te bakken. Met het bakken van deze speculaas wil het burgerinitiatief MWHT (Mortsel Weer (H)eerlijk Thuis), in samenwerking met ASG (Academie voor de Streekgebonden Gastronomie) een traditioneel ambachtelijk product promoten.

Onze huidige Sinterklaastraditie hebben we te danken aan de bisschop van Myra. Sint-Nicolaas was erg geliefd omdat hij de armen hielp. Net als andere heiligen, wordt hij regelmatig op koekjes afgebeeld.

Er gaan verschillende verhalen de ronde over waarom de koek speculaas wordt genoemd. Zo zou speculaas een samentrekking zijn van specerijen en Sinterklaas, specu-laas dus. Het kruiden van deeg wordt ook wel speculeren genoemd. Speculatie betekent dan ook letterlijk deeg, voorzien van koekkruiden. Speculaas zou daar een verbastering van kunnen zijn. De meest aannemelijke herkomst van het woord, heeft te maken met de koekplank.

Zodra de Sinterklaasspeculaas in de winkel wordt gestald kunnen de klanten een gokje wagen op het juiste gewicht en exacte afmeting. De winnaar wint een geschenkenmand ter waarde van 100 euro aangeboden door het MWHT.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten