• 14/06/2024

Grootste plechtigheid rond Wapenstilstand vond plaats op Schoonselhof

ANTWERPEN – Vandaag vinden in zowat heel het land herdenkingsplechtigheden plaats naar aanleiding van Wapenstilstand. Ook in Antwerpen en de districten was dat het geval. De grootste plechtigheid gebeurde traditiegetrouw op het Schoonselhof.

De activiteiten werden echter vroeg in de ochtend al ingezet in het Stadspark met een kranslegging aan het Monument van de Gesneuvelden in aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever (N-VA), gouverneur Cathy Berx, provinciecommandant Rudi Ryckebosch en districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA).

Van daar vertrok een vredesloop door lopers van City Pirates naar begraafplaats Schoonselhof. Daar volgde de traditionele dodenhulde. Dezelfde vier hoogwaardigheidsbekleders, die aanwezig waren in het Stadspark, legden kransen neer aan het militair ereperk van WO I.

Burgemeester De Wever hield er een toespraak en vergeleek beide wereldoorlogen met wat zich momenteel in de wereld afspeelt. ‘Jarenlang werd de NAVO aanzien als een speelgoedje van de Amerikanen, investeren in defensie was investeren in geweld en we werden steeds maar afhankelijker van Rusland. Dit zijn drie vergissingen geweest. Ondertussen zijn in  Antwerpen al 8 000 Oekraïense vluchtelingen toegekomen. Het is onze taak om hen zo goed mogelijk op te vangen. Maar laat ons ook achterom durven kijken. Naar de opofferingen die onze voorouders hebben gedaan om ons een welvaardig bestaan te geven. Daarbij vallen problemen over energieprijzen en inflatie in het niets.’

De Wever deed ook nog een oproep. Aan de site van het loodswezen zal een groot oorlogsmonument worden opgetrokken, ter nagedachtenis van de Antwerpse slachtoffers van beide wereldoorlogen. Voorlopig zijn 19 972 slachtoffers bekend maar het waren er om en bij de 25 000. Wie meer info heeft over andere slachtoffers wordt gevraagd om die mee te delen. Info: https://namenproject.antwerpenherdenkt.be/aanvraag.php

Er werd tevens een overzicht gegeven van de opvang van Oekraïners in De Tol in Deurne. Gemiddeld verblijven er per nacht 200 Oekraïners die bed, bad en brood krijgen. In het totaal werden er sinds 7 maart 960 vluchtelingen opgevangen, waarvan 364 minderjarigen, goed voor 40 000 overnachtingen en 120 000 maaltijden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op vrijwilligers, waarvan velen hun diensten al hebben bewezen in de vaccinatiecentra. Zij begeleiden de Oekraïners ook bij hun verplaatsing naar het nooddorp op Linkeroever. Eind dit jaar sluit De Tol voorgoed.

De plechtigheid werd afgesloten met de uitvoering van de Last Post, het lied van de Vlaamse Gemeenschap en het Belgische Volkslied door de Belgian Brass Band. De bloemenhulde vond plaats onder muzikale begeleiding van het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen. Hierna volgden nog kransneerleggingen aan Carré Français, het Britse ereperk en het monument van de gedeporteerden.

Voorbijgangers op de Groenplaats zijn vandaag welkom om mee na te denken over vrede, vreedzaam samenleven en hun rol hierin. Nog tot 17 uur kan iedereen een boodschap plaatsen op de mobiele vredesmuur die daar werd opgetrokken door het Vredescentrum.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten