• 27/05/2024

Grootste Europese collectie toverhandelaars staan nu in bloei in Arboretum Kalmthout

KALMTHOUT – De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie op het Europese vasteland. Bezoekers kunnen er elke dag de betoverende wintersfeer opsnuiven en om 14 uur deelnemen aan een rondleiding.

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om tot een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een botanisch vuurwerk, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Geen betere redenen dus voor een bezoek aan een écht Hamamelisfeest.

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren uit de Hamamelis collectie. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 hectare groendomein. Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden goed zichtbaar opgesteld. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 120 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn.

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia ‘Jelena’ is een cultivar genoemd naar Jelena Kovačič-De Belder, stichtster en grondlegster van Arboretum Kalmthout. De Sloveens-Belgische plantendeskundige, die samen met haar man Robert De Belder het arboretum tussen 1953 en 2003 zijn huidige vorm gaf, ontwikkelde heel wat bijzondere, nieuwe toverhazelaars en zette Arboretum Kalmthout op de botanische wereldkaart met haar succesvolle experimenten. Deze winter staan in de arboretumtuin de toverhazelaars die haar naam dragen in de kijker: Hamamelis ‘Jelena’ en ‘Sister Jelena’. De koper-oranjekleurige en goed geurende toverhazelaar ‘Jelena’ gooide al van in het begin hoge ogen. Sinds 1955 draagt deze plant een Award of Garden Merit, het keurmerk van de Britse Royal Horticultural Society.

Neem  de uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars. Onderweg krijg je een woordje uitleg bij de planten en maak je extra tussenstops bij de cultivars ‘Jelena’ en ‘Sister Jelena’. Volg de oranje pijltjes in de tuin, een gratis routeplan krijg je aan de kassa. Sluit aan bij een rondleiding om 14 uur. De arboretumgidsen staan elke dag van de Hamamelisfeesten klaar om bezoekers te ontvangen. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder. Tickets voor de rondleiding zijn online te koop, of aan de balie te verkrijgen (drie euro of twee euro met jaarkaart). Reserveren is aanbevolen, het aantal deelnemers is beperkt.  Boek een privérondleiding toverhazelaars en winterbloeiende planten op een moment naar keuze. De reguliere toegangsprijzen voor een bezoek aan de tuin zijn van toepassing, en vanaf vijftien personen geldt een voordelig groepstarief. De bijdrage voor de gids bedraagt 55 euro per groep van maximaal 25 personen.

Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan op zondag 28 januari meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2024’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in verschillende categorieën, van de mooiste tot de best geurende, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs. Meer info hier www.arboretumkalmthout.be     (EM / Foto Arboretum Kalmthout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten