• 24/07/2024

Groot gedicht onthuld van voormalig stadsartiest Pat Donnez in Mechelen

MECHELEN – Op een oude kloostermuur van Het Predikheren in het Tinelpark in Mechelen heeft het stadsbestuur vanavond een groot gedicht onthuld van voormalig stadsartiest Pat Donnez.

Het kunstwerk, getiteld ‘M’, gaat over de stad Mechelen en kadert in het restauratieproject van de Predikherenkerk.

Het gedicht M is het stadsgedicht van Pat Donnez, geschreven toen hij stadsartiest was in Mechelen (2009-2010).

In die periode heeft hij geijverd voor een literair wellnesscentrum in het vervallen Predikherenklooster.

Dit deed hij via rondetafelgesprekken en bevragingen. Vanuit dit vertrekpunt is Het Predikheren meer en meer vorm beginnen krijgen tot wat het nu is.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Pat was onze eerste stadsartiest in 2009 en hij zette samen met vele stadsgenoten zijn schouders onder de bestemming van Het Predikheren tot nieuwe bibliotheek.’

‘Door zijn enthousiasme zette hij als artiest en als fijne mens zijn stempel op onze stad. Het is dus meer dan verdiend dat een gedicht van zijn hand de muur aan onze bibliotheek siert. Het gedicht vat zijn liefde voor onze stad perfect samen.’

Pat Donnez koos als eerste stadsartiest, met de inzet van vele stadsgenoten, voor een eigenzinnige koers: hij schreef stadsgedichten, modereerde speakers’ corners, ijverde voor een Rik Wouters-museum en een literair wellnesscentrum, zong levensliederen in een Spiegeltent op de Grote Markt, gaf met Valentijn een Bal der Zoeners en stelde een erfgoedexpo samen over zijn kinder- en puberjaren in Lamot.

Op 21 maart 2009, tijdens het openingsfeest van het stadsfestival Stadsvisioenen, bracht hij het stadsgedicht getiteld M.

Schrijver van het stadsgedicht Pat Donnez over het gedicht: ‘M is een ongegeneerd, liefdevol kritische ode aan de Muze, ook wel Mechelen genoemd.’

Het ontwerp is van Jelle Jespers, een grafisch designer die al meerdere realisaties van gedichten in openbare ruimte op zijn conto heeft.

Het ontwerp refereert naar het klooster. Het is levend doordat de letters wat afstaan van de muur en reflecteren met schaduwen in het zonlicht.

De M lijkt verweerd zoals de tand des tijds in het klooster. Voor de uitvoering van het gedicht maakte Jurgen Claesen gebruik van uitgelaserd metaal en poederlak. De letter M is uitgevoerd in cement en kalei.

Van het stadsgedicht is ook een unieke vouwkaart gemaakt ter ere van de onthulling van het gedicht. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten