• 27/05/2024

Grondtekening op Sint-Jansvliet als aanloop naar WK 3×3 basketbal

ANTWERPEN – Van dinsdag 21 tot zondag 26 juni komt het wereldkampioenschap 3×3 basketbal naar Antwerpen. De binnenstad vormt het decor, met de Groenplaats als epicentrum. Ook op de Grote Markt, Sint-Jansvliet en Sint-Andriesplaats is heel wat te beleven. Om het evenement aan te kondigen, krijgt het openbare basketbalplein op de Sint-Jansvliet nu al een kleurrijke make-over.

De WK-strijd wordt uitgevochten op de Groenplaats, daar komt ook een tribune met een maximumcapaciteit van 1 800 toeschouwers. Het opwarmingsterrein, met een tribune voor 300 fans en een scherm, zal zich op de Grote Markt bevinden. Op de Sint-Jansvliet en de Sint-Andriesplaats worden onder meer een buurtsporttornooi en de Antwerpse voorronde van de 3×3 Masters (het Belgisch kampioenschap) georganiseerd.

Om het wereldkampioenschap luister bij te zetten, organiseert de stad een speciale actie: één van de vele openbare basketbalterreinen van de stad krijgt een opvallende, kleurrijke grondtekening. Het gaat om het iconische pleintje op Sint-Jansvliet in hartje Antwerpen, tegenover de ingang van de voetgangerstunnel. De stad nam de Antwerpse graffitikunstenaar Yvon Tordoir onder de arm om deze ‘hypecourt’ te realiseren. Hij startte vanmiddag. Het afgewerkte kunstwerk wordt midden juni onthuld (afhankelijk van de weersomstandigheden). Het pleintje is daarna -op de momenten dat er geen activiteiten voor het WK plaatsvinden- vrij toegankelijk voor iedereen die een balletje wil gooien op de flitsende ondergrond. De hypecourt blijft al zeker 2,5 jaar lang liggen, tot en met 2024. Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor marketing en communicatie: ‘Om het urban city-karakter van de stad figuurlijk en letterlijk in de verf te zetten, toveren we het basketbalveld op het Sint-Jansvliet om tot een hippe hypecourt, een prachtig stukje streetart met kunstige allures recht uit grootsteden als Parijs en Los Angeles.’

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Trekpleister Sint-Jansvliet is weer een blikvanger rijker. Op deze flitsende hypecourt, waar inspiratie en transpiratie elkaar vinden, zullen veel basketters zich in hun element voelen en op hun beurt hun kunstjes tonen. “Zo zorgt het WK 3×3 voor beweging én kleur in de stad. En voor een duurzame impuls aan het Antwerpse basketbal. 3×3 basketbal is duidelijk een blijver, geen hype die zomaar overwaait. Deze hippe en spectaculaire straatvariant is een belangrijke troefkaart in de ambitie van Sporting A om sterk in te zetten op urban sports.’ Normaal gezien zou twee jaar geleden het EK in Antwerpen gespeeld worden, maar de coronacrisis stak daar een stokje voor. Stad Antwerpen koos er dan samen met Vlaanderen, basketbal Vlaanderen en organisator Sportizon/Golazo voor om resoluut voor het WK 2022 te gaan, wat ook lukte. De toegang tot het evenement is gratis. Maar wie zeker wil zijn van een zitje voor de poulewedstrijden van de Belgen, kwartfinales, halve finales of finales kan vooraf voor zeven euro een ticket reserveren. Daarbij zijn twee drankbonnetjes inbegrepen.Het basketbalpleintje zal vanaf nu minimum twee weken lang niet toegankelijk zijn. De markten die daar normaal gezien gedurende die periode plaatsvinden, worden verplaatst naar het Steenplein. De dichtstbijzijnde openbare basketbalpleintjes bevinden zich op de Sint-Andriesplaats en de Veemarkt. Info over het WK: https://www.fiba.basketball/nl/3x3worldcup/2022/tickets. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten