• 24/06/2024

Groen licht voor Plopsaqua in Mechelen

MECHELEN – Op 3 juni 2024 heeft de stad Mechelen de omgevingsvergunning voor Plopsaqua goedgekeurd. Op de huidige parking van Technopolis verrijst een modern zwemcomplex en een parkeergebouw. Plopsaqua, waarvan de opening in 2026 wordt verwacht, wordt geïntegreerd in de omgeving en zal het verouderde zwembad ‘Geerdegemvaart’ vervangen. (Titelfoto © Stad Mechelen – Plopsanews)

Het complex omvat niet alleen de recreatieve zone die garant zal staan voor waterplezier, maar ook een sportief gedeelte waar de Mechelse zwem- en watersclubs, scholen en sportieve zwemmers gebruik van kunnen maken.

De sprekers van de dag: L-boven: interview met Sammy Claes (links op de foto) – R-boven: schepen Abdrahman Labsir. Onder van L naar R: Carl Lenaerts – Greet Geypen – Frank Beckx

‘De stad Mechelen is niet over één nacht ijs gegaan’ licht Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling, toe. ‘Naast de deelstudies werd het project, waarvan het eerste dossier werd ingediend in februari 2022, drie keer voorgelegd aan de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening), net omdat wij op deze locatie een kwalitatief project willen. Het behoud en de verankering van zoveel mogelijk groen was cruciaal: het bestaande en waardevolle bosgedeelte wordt definitief beschermd, 88% van het bestaande groen blijft. Het groen dat verdwijnt, wordt ruim gecompenseerd op Mechels grondgebied. Alle adviescommissies, zoals Agentschap Natuur en Bos, Vlaamse Milieu Maatschappij en Departement Mobiliteit en Openbare Werken gaven een positief advies vooraleer werd overgegaan tot een omgevingsvergunning.’

‘Plopsa is ontzettend verheugd met het verkrijgen van deze omgevingsvergunning’ zegt Carl Lenaerts, CEO Plopsa. ‘We zijn vastberaden om van Plopsaqua Mechelen een plek te maken waar gezinnen, kinderen en sportliefhebbers onvergetelijke momenten kunnen beleven. Samen met alle partners willen we van Plopsaqua Mechelen een troef maken voor alle Mechelaars.’

Abdrahman Labsir, schepen van Sport in Mechelen, ziet de toenemende vraag naar meer zwemfaciliteiten beantwoord: ‘Het is een goede oplossing voor het groeiend tekort aan zwemwater in onze stad. De nood aan bijkomend capaciteit, wij zitten immers met lange wachtlijsten, is groot. Scholen, zwem- duik en triatlonclubs zullen er terecht kunnen. Het stedelijk gedeelte is afsluitbaar van het recreatieve gedeelte. Uiteraard biedt het project ook een kwalitatieve ervaring voor recreatieve zwemmers.’

Persconferentie in Technopolis

Het sportief programma omvat een groot wedstrijd 25-meterbad (diepte van 2 naar 4 meter – meer dan 15 banen van 25m – tribune met capaciteit 288 plaatsen) een klein 25m-bad met 4 banen, en een instructiebad van 16 x 12 m. Alle baden zijn toegankelijk voor personen met een beperking. Er zullen vergelijkbare democratische tarieven gehanteerd worden voor heel het complex – voordeeltarief voor inwoners van Mechelen.

Voor Sammy Claes, kapitein van de nationale ploeg waterpolo maar ook bestuurder van Racing Swimming Club van Mechelen is ontzettend blij met de komst van Plopsaqua Mechelen. ‘Het sportief gedeelte zal voorzien worden van alle faciliteiten, wat een echte meerwaarde is voor alle clubs en verenigingen.’

Ook Technopolis is enthousiast en kijkt uit naar een verder samenwerking met Plopsa. Frank Beckx, voorzitter van de Raad van Bestuur: ‘Het parcours kende wat vertraging, maar de eindstreep is eindelijk in zicht. De komst van Plopsaqua biedt heel wat opportuniteiten voor Technopolis. Er liggen heel wat synergieën te lonken op het vlak van voordelige combi-tickets en co-creatie. Onze site wordt géén optelsom van een doe-centrum en een waterpark, maar een ontmoetingsplek waar wetenschap, innovatie en waterplezier te vinden zijn.’ Stéphane Berghmans, CEO van Technopolis, treedt die woorden bij.

Niets dan glunderende gezichten: van L naar R: Sammy Claes, Abdrahman Labsir, Carl Lenaerts, Frank Beckx, Stéphane Berghmans (CEO Technopolis) en Greet Geypen.

Plopsaqua doet grote inspanningen om energie te sparen via zonnepanelen op het parkeergebouw en warmtekrachtkoppeling. Tevens komt er een eigen waterzuiveringsstation om al het water te zuiveren en te hergebruiken.

Impressie van het project (© Plopsanews)

Zoals hiervoor vermeld werd het eerste omgevingsvergunning ingediend in februari 2022. Het tweede dossier van 26 mei 2023 kreeg nog een ongunstig advies van POVC (Provinciale-Omgevings-Vergunnings-Commissie). De aanvrager diende een wijzigingsverzoek met een verbeterde projectinhoud in. Dit voorstel werd op 10 april 2024 overgemaakt aan de POVC. Alle adviezen, waarvan sommige voorwaardelijk, werden als gunstig aangenomen. De naleving van de verschillende adviezen alsook alle voorwaarden werden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de voorwaarden bij de vergunning. Op 3 juni 2024 kwam dan de goedkeuring van het Mechelse schepencollege.

Ook na uitvoering van het project zal de nodige opvolging en monitoring dienen te gebeuren op vlak van mobiliteit, geluid enz.

Ivo van de Korput

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten