• 03/12/2024

Grensverleggend ontsnappingsspel geeft extra dimensie aan ‘Kind met Inktvlekken’

TURNHOUT – Musea Turnhout en Klimcentrum Gustaaf klimt slaan de handen in elkaar voor een nieuw groepsarrangement dat helemaal draait rond de straatkunsttentoonstelling ‘Kind met Inktvlekken’.

 

‘Klimt met Inktvlekken’ vertaalt het streetartparcours over de sociale aspecten van de geschiedenis van de lokale grafische industrie op maat van bedrijven, verenigingen en andere groepen. Centraal hierin staat een grensverleggend ontsnappingsspel dat een extra dimensie aan de wandeling toevoegt. Het college van burgemeester en schepenen had de eer om de nieuwe teambuildingactiviteit vanmiddag voor het eerst uit te testen.

Het is 1892. Senne is elf jaar en een fabriekskind. Hij werkt, net als veel kinderen, in één van de Turnhoutse drukkerijen. Het werk is hard en zwaar, de dagen duren lang. De inkt van de machines kleeft onafwisbaar op zijn kleren, handen en huid. Op wat een gewone werkdag moest worden, zet Senne ongewild een reeks gebeurtenissen in gang, met grote gevolgen … 

 

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode.

Tien imposante muurschilderingen brengen de wereld van Senne tot leven in een ongezien streetartparcours. Je kunt het parcours doorlopen met een gids of audiogids. De rondleiding is voornamelijk afgestemd op volwassenen. Voor kinderen zijn extra opdrachten voorzien in het pakket.

Kind met Inktvlekken is een productie van Musea Turnhout. Voor de teksten deed Musea Turnhout een beroep op Paul Govaerts. Stripauteur Dido Drachman realiseerde zeven van de tien illustraties. De overige drie murals zijn ontworpen door kunstenaarscollectief Treepack, waartoe ook de Spaanse kunstenaar Zésar Bahamonte behoort. Zij speelden in op de thema’s die in het verhaal aan bod komen: inspanning, opoffering, verbondenheid, kind-zijn. Alle muurschilderingen werden aangebracht door Treepack. Acteur Stijn Van Opstal leende zijn stem voor de audiogids. De muziek werd gecomponeerd door Benjamin Boutreur (El Tattoo del Tigre) en uitgevoerd door het harmonieorkest De Xaverianen.

De mural aan het Heilig Graf in de Baron du Fourstraat is het resultaat van een participatietraject dat Musea Turnhout uitstippelde met leerlingen van deze school. De scholieren leverden input, gedachtespinsels en tekeningen aan waarmee de streetartkunstenaar aan het werk ging. Wat betekent het vandaag om jong te zijn? De typografische uitwerking van de muurschildering verwijst naar het grafische verleden van Turnhout. Het ontwerp legt op deze manier een symbolische link tussen de leerlingen vandaag en de fabriekskinderen van vroeger. 

Het project Kind met inktvlekken werd mogelijk gemaakt door Stad Turnhout, Vlaamse Overheid, Rock Paper Pencil, Erfgoed Noorderkempen en Strip Turnhout. 

Beleef samen met je collega’s, vrienden of familie een topdag in Turnhout. De wandeling start aan het Speelkaartenmuseum en duurt 2,5 uur en is 4,5 kilometer lang. ’s Middags kan je (optioneel) gaan lunchen bij Gustaaf Klimt. Na de lunch is het tijd voor actie. In teams ga je een uitdagend spel aan waarin samenwerken en vertrouwen centraal staan. Ontsnappen is het doel, zowel letterlijk als figuurlijk. Alles draait rond het kind in jezelf terugvinden en ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Maar daarvoor heb je elkaar nodig en moet je je grenzen verleggen. Reserveer je teamdag hier  – 014 44 33 55.) Info vind je hier  (EM / Foto’s Stad Turnhout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten