• 15/04/2024

Gratis kijkje achter de schermen van Maanrock, morgen begint Willebroekse taalweek

MECHELEN –  Een groot stadsfestival als Maanrock is een hele organisatie. Om Mechelaars de kans te geven de organisatie te leren kennen organiseert Mechelen Feest rondleidingen achter de schermen tijdens het festivalweekend. Net voor aanvang van het festival kunnen deelnemers van de rondleiding de podia, de techniek en de artiestenruimtes ontdekken.

Voor de Maanrock-organisatie is het een manier om nog meer Mechelaars bij het festival te betrekken. Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest: ‘Maanrock is een festival van en voor de Mechelaars. Voor hen doen we het in de eerste plaats. Dankzij hen ook kunnen we het organiseren. Mechelaars zijn vaak nieuwsgierig naar hoe alles werkt: de programmatie, de techniek, de vrijwilligers, … Al deze thema’s komen aan bod tijdens de gratis rondleiding. Hoogtepunt is een moment op het Groot Podium zelf, de meest bijzondere plek van Maanrock.’ De rondleiding duurt één uur. vrijdag en zaterdag start de wandeling om 17 uur,  zondag om 13 uur.  De plaatsen zijn beperkt: er zijn telkens 30 plaatsen per rondleiding.

In samenwerking met de adviesraad Buitengewoon Meedoen wordt een rondleiding georganiseerd voor mensen met een beperking. Het is één van de acties die Mechelen Feest onderneemt om Maanrock toegankelijker te maken. Calvo: ‘Deze rondleiding zorgt ervoor dat ook mensen met een beperking Maanrock op een rustiger moment kunnen leren kennen. De ervaringen van de deelnemers tijdens de rondleiding zullen ons ook helpen bij het toegankelijker maken van de volgende editie.’ De inschrijving voor deze wandeling loopt niet via de website, maar gebeurt door de leden van de adviesraad. Voor de andere wandelingen schrijf je hier in

De gemeente Willebroek organiseert opnieuw haar speelse taalweken aan het einde van de zomervakantie. Ze vormen het sluitstuk van een zomer vol sport, spel, creativiteit en vriendschap in het Willebroekse Huis van de Vrije Tijd.

De taalweken zijn ontstaan uit waardevolle feedback van zowel leerkrachten als leerlingen. Beiden wezen erop dat er tijdens de vakantieperiodes soms een zekere leerwinst verloren kan gaan. Mina Koukas (Groen), schepen van Onderwijs:  ‘Deze taalweken zijn ontworpen om kinderen aan het einde van de vakantieperiode een boost te geven, zodat ze vol zelfvertrouwen en enthousiasme aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen.’ Deze vernieuwende aanpak oogst lof van scholen, deelnemende kinderen en ouders. Net zoals vorig jaar is dit jaar de mogelijkheid geopend voor leerlingen van alle leerjaren om deel te nemen aan de taalweken.

Koukas: ‘In de zomerschool worden deelnemers geselecteerd door hun eigen leerkrachten. Zij zijn het best gepositioneerd om het niveau van hun leerlingen in te schatten. Deze leerervaring verschilt van de traditionele schoolomgeving doordat we met kinderen van de kleuterschool en de lagere school werken aan het verbeteren van hun Nederlandse taalvaardigheid. Dit gebeurt door middel van spelletjes, knutselen, sporten en andere interactieve activiteiten. De kinderen kunnen ervoor kiezen om gedurende één of twee weken deel te nemen. Zo worden ze voorbereid op het nieuwe schooljaar. Hierbij worden ze weer vertrouwd gemaakt met de specifieke schooltaal, rekenconcepten, het opvolgen van instructies en het samenwerken in groepsverband. Ook dit jaar kunnen we weer rekenen op een gemotiveerd team van leerkrachten. Zij bereiden de lessen en activiteiten zorgvuldig voor en begeleiden de kinderen met passie en toewijding.’ Op vrijdagnamiddag presenteren de kinderen vol trots hun werk van de afgelopen week aan hun ouders tijdens een toonmoment. Wil je zelf ook een rol spelen in de ontwikkeling van kinderen en hen een extra duwtje in de rug geven voor hun schoolcarrière? Kijk dan hier  waar je je kan inschrijven als vrijwilliger bij huiswerkklassen. (EM / Foto Mechelen Feest)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten