• 24/06/2024

Gratis ‘Imagine no Lennon’-concert – Park Wolvenberg vangt natuurwater op

MERKSEM – In oktober 2020 zou John Lennon 80 jaar zijn geworden en morgen werd hij exact 40 jaar geleden vermoord. Een datum die de band ‘Imagine No Lennon’ rond Jean Bosco Safari en Ben Crabbé niet zomaar voorbij kan laten gaan.

Er stonden heel wat concerten gepland maar corona stak stokken in de wielen. De muzikanten bleven echter niet bij de pakken zitten. Samen met Cultuurcentrum Merksem bieden ze het herdenkingsconcert gratis aan met een livestream op de Facebookpagina van het cultuurcentrum. In de carrière van Jean Bosco Safari (zie foto) vormen The Beatles een rode draad en een voorbeeld. Ben Crabbé schitterde jarenlang als prominent lid van Beatles coverband ‘The Apples’. Ze vonden elkaar in hun liefde voor de onvergetelijke muziek van Lennon & Co. Uit deze gemeenschappelijke passie vloeide ‘Imagine No Lennon’ voort en brengen zij de mooiste Lennon hits vanuit zowel The Beatles-periode als zijn carrière daarna. Kijk hier:  https://www.facebook.com/cultuurcentrummerksem op dinsdag 8 december  vanaf 20u15.  


Het college van Antwerpen keurde het voorontwerp van het waterzuiveringssysteem in het natuurpark Wolvenberg goed. Via een ontvangstbuffer, filter en infiltratiebekken in de vorm van twee kommen zal het regenwater van de Singel en een deel van de omliggende wijk worden opgevangen. Zo wordt de buurt behoed voor wateroverlast. Het natuurpark Wolvenberg maakt deel uit van Park Brialmont in Berchem, en is dit voorjaar aangelegd.

Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA): ‘Het is uitzonderlijk dat regenwater, afkomstig van drukke gewest- en rijwegen, naar een recreatief natuurpark kan worden gebracht én hergebruikt. We werken met een uniek waterzuiveringssysteem dat ervoor zorgt dat het opgevangen regenwater als proper water in het recreatieve natuurpark stroomt. Het regenwater  zal vooral afkomstig zijn van de rijweg van de Singel, en enkele straten langs de Uitbreidingsstraat in Berchem, goed voor een afwatering van 3,8 hectare verharding. Het systeem gaat uit van een zuiveringsconcept met ontvangstbuffer, filter en infiltratiebekken in de vorm van twee infiltratiekommen, die al aanwezig zijn.’

Berchems burgemeester Evi Van der Planken (N-VA): ‘Met dit systeem leveren we een betekenisvolle bijdrage om de wateroverlast in Oud-Berchem op te lossen. Daarnaast is het belangrijk dat de natuurlijke omgeving blijft behouden en dat het water dat in het recreatieve park stroomt voldoende proper is. Dit waterzuiveringssysteem en de manier waarop regenwater afkomstig van drukke gewest- en rijwegen wordt gebruikt in een recreatieve parkomgeving staat nog in de kinderschoenen. De stad werkt samen met Aquafin een monitoringsprogramma uit. Staalafnames van het gezuiverde water zullen duidelijk moeten maken waar bijsturing nodig is en wat de verdere opportuniteiten zijn.’

Voor het transport en de plaatsing van de fietshelling aan de Parkbrug vinden er voorbereidende werken plaats.  Oorspronkelijk waren de werken gepland voor eind dit jaar, maar door corona  verschuiven ze. Vanaf maandag 18 januari  wordt een deel van de Napoleonkaai en de Entrepotkaai gedurende drie  weken afgesloten voor het verkeer. Vanaf maandag 25 januari wordt de Parkbrug voor een week afgesloten. De ingebruikname van de helling is gepland voor mei 2021. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten