• 19/05/2024

Gratis fototentoonstelling toont hoe Antwerpen veranderde tussen 1993 en 2023

ANTWERPEN – Vandaag opende stad Antwerpen de fototentoonstelling ‘De afgelegde weg. Antwerpen 1993 – 2023’.

Ze toont hoe het straatbeeld in de negentiende-eeuwse gordel van Antwerpen evolueerde tussen 1993 en 2023, en focust daarnaast op plekken waar de komende jaren verandering op til staat.

Iedereen is welkom om de gratis expo te bezoeken, nog tot en met vrijdag 3 november in het FelixArchief (ingang Oude Leeuwenrui 29).

In 1993 was Antwerpen Europese cultuurhoofdstad. Binnen het architectuurprogramma Open Stad realiseerden coördinator Pieter Uyttenhove en fotografen Hans Bol en Georges Charlier een tentoonstelling in het toen nog lege Sint-Felixpakhuis.

Ze was opgesteld als een wandeling door het gebouw en bestond uit zwart-wit foto’s van buurten in de negentiende-eeuwse gordel van de stad, het gebied binnen de huidige Leien. Naderhand werden de fotopanelen en bijhorende teksten aan het Fotomuseum geschonken.

Vandaag, 30 jaar later, kan iedereen de eigenzinnige kijk van Uyttenhove, Bol en Charlier opnieuw ontdekken. De coördinator en fotografen van toen digitaliseerden de foto’s van 1993.

Maar vooral, ze fotografeerden een deel van de reeks dit jaar volledig opnieuw, vanuit dezelfde gezichtspunten.

Daarnaast voegden ze nieuwe beelden toe, van buurten die in de vorige editie nog niet of onvoldoende in beeld waren gebracht.

Met al die ingrediënten is nu de nieuwe tentoonstelling gerealiseerd. Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp: ‘Naast een waardevol artistiek werk is deze tentoonstelling ook een document van 30 jaar stadsontwikkeling.’

‘Ze brengt de transformatie van het stedelijk weefsel in beeld. De tentoonstelling werpt ook een blik op de plekken die de volgende 30 jaar nieuwe ontwikkelingen zullen ervaren.’

De tentoonstelling omvat in totaal 120 foto’s en een interactieve kaart waarop bezoekers de locaties van de verschillende foto’s terugvinden. Ze bestaat uit drie delen:

In het eerste deel ontdekt men 30  van de gedigitaliseerde foto’s die de negentiende-eeuwse gordel van 1993 weer tot leven wekken.

Het tweede deel bestaat uit 30 andere foto’s uit 1993, telkens gekoppeld aan een nieuwe foto die de huidige situatie weergeeft.

Ze bieden een unieke kijk op de veranderingen die Antwerpen de afgelopen 30 jaar heeft gekend.

Van verdwenen fabrieken, winkels en cafeetjes tot nieuwe woontorens, straten en pleintjes. Het sociale, culturele en economische leven van de stad blijft in beweging.

30 foto’s van gebieden die nu of binnenkort in verandering zijn, zoals de Slachthuissite, Nieuw Zuid en gebieden langs de Ring, vormen het laatste deel. Zij werden nu vastgelegd voor toekomstige generaties.

Je kan de tentoonstelling op de volgende uren bezoeken: dinsdag en woensdag: van 8.30 uur tot 16.30 uur, donderdag van 13.30 uur tot 18 uur en vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. (EM / Foto Hans BOL: de Engelse lei in 1993)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten