• 23/06/2024

Gratis borstkankeronderzoek in deelgemeenten van Mechelen

MECHELEN – De Mammobiel van het Centrum voor Kankeropsporing houdt voor de vierde keer halt in Mechelen, meer bepaald in Muizen (van maandag 7 tot en met woensdag 9 november) en in Heffen (van donderdag 10 tot en met vrijdag 18 november).

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar die in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker kunnen er op afspraak een mammografie laten uitvoeren. Dankzij zo’n röntgenfoto van de borsten kan borstkanker in een vroeg stadium opgespoord worden.

Gabriella De Francesco (Groen, rechts op de foto), schepen van sociale zaken en welzijn: ‘In Mechelen kun je voor een mammografie altijd terecht bij een radioloog of de radiologische dienst in het AZ Sint-Maarten, maar de Mammobiel brengt het röntgenapparaat om de twee jaar tot in onze deelgemeenten.’

‘Dat maakt de stap voor vrouwen om zich te laten onderzoeken toch een pak kleiner. 1 100 vrouwen tussen 50 en 69 jaar uit Muizen, Heffen, Leest en Hombeek ontvingen een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing om zich gratis te laten testen.’

‘Het is niet verplicht, maar ik moedig iedereen ten zeerste aan om hierop in te gaan. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Vlaanderen. Er op tijd bij zijn vergroot de kans op genezing en maakt de gevolgen van de ziekte minder drastisch.’

De uitnodigingen voor de Mammobiel worden verstuurd op postcode (2801, 2811 en 2812). Walem en Battel komen niet in het lijstje van deelgemeenten voor, omdat zij onder postcode 2800 vallen.

Vrouwen uit Walem en Battel kunnen – net als alle andere Mechelaars en inwoners van de deelgemeenten – op ieder moment terecht bij een radioloog of op de radiologische dienst in het ziekenhuis.

Onderzoeken in Muizen vinden plaats van 7 tot en met 9 november op Muizen-Dorp, kant Dijleberg. Daarna verhuist de Mammobiel naar Heffen waar je hem vanaf 10 tot en met 18 november op het dorpsplein vindt (met uitzondering van vrijdag 11 november). Een afspraak maken kan via het gratis nummer 0800 60 16.

Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) zullen opnieuw een uitnodiging ontvangen voor die dienst. Ze kunnen er echter wel voor kiezen om naar de Mammobiel te komen.

Volgens de aangepaste maatregelen voor de zorgsector, zullen de vrouwen nog steeds buiten moeten wachten. De stad voorziet een tentje. Binnen in de Mammobiel is het dragen van een mondmasker verplicht.

De Mammobiel is toegankelijk voor rolstoelgebruiksters. Het is dan wel best vooraf te bellen om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen. Info: www.mechelen.be/mammobiel, www.bevolkingsonderzoek.be. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten