• 24/07/2024

Graffitikunstenaars kunnen weldra hartje ophalen bij Transit M in Mechelen

MECHELEN – Graffitikunstenaars kunnen weldra hun hartje ophalen in Mechelen. Drie keer per jaar geeft de stad via een wedstrijdformule, jong Mechels talent de kans om hun eigen artistiek werk via graffiti of schilderkunst tentoon te stellen op een muur aan de jongerenzone Transit M. Zo vangt de stad twee vliegen in een klap. Jonge startende artiesten krijgen zo meer experimenteerruimte, tegelijkertijd kan de jongerenzone steeds rekenen op een frisse en creatieve aanblik.

De stad heeft al een legale graffitimuur voorzien aan de achterkant van fuifzaal De Loods op de jongerenzone Transit M. Momenteel is er een gedoogbeleid tussen de skatebowl en de gevel van Skatehouse, ook deze gevel wordt een legale graffitizone. Daarnaast gaat Mechelen met het project ‘Muur zkt. Artiest’ meer exposure genereren voor startende artiesten in de stad. De deelnemers die deze wedstrijd winnen, mogen hun werk
voor vier maanden zichtbaar maken op de jongerenzone Transit M, op de muur die zich bevindt aan de toegangsweg voor fietsers naast het Dijlepad.

Abdrahman Labsir (Open Vld, links op de foto), schepen van jeugd:  Zo krijgt de muur een tentoonstellingsfunctie én vermijden we vandalisme door tags. Met dit project maken we deze toegangsweg opnieuw aantrekkelijk en werken we aan participatie en talentontwikkeling. Zo bouwen we continu verder aan onze jongerensite van en voor jongeren.’

Björn Siffer (Groen, rechts op de foto), schepen van cultuur en toerisme: ‘We voorzien drie momenten: de start van de lente, de start van zomer en bij de start van de herfst. Het is een spontane manier om letterlijk meer kleur in de stad te brengen. Daarnaast brengen we jongeren ook op een gemoedelijke manier – en gratis – dichter bij cultuur. We bekijken of we dit kunnen linken aan de huidige streetartwandelingen van Visit Mechelen en of de artiest ook op hun kanalen in de kijker kan gezet kan worden.’  Na een evaluatie zal de stad andere mogelijke graffitilocaties in kaart brengen, die in de toekomst mee opgenomen kunnen worden in het ‘Muur zkt. Artiest’ project. Dit om het onveiligheidsgevoel weg te werken en de beeldvorming van deze nieuwe locaties te optimaliseren.

De lancering van de eerste oproep wordt eind maart verwacht.  De tijdlijn voor inzending, selectie en uitvoering wordt via het inschrijvingsformulier gecommuniceerd. Deelnemers moeten  tussen de zestien en 30 jaar zijn, op het grondgebied van Mechelen wonen, of in een straal van tien kilometer. De deelnemers worden gevraagd om een creatieve inbreng in te sturen (schets, foto, tekening of schilderij) van het ontwerp dat ze voor ogen hebben. Daarnaast geeft de deelnemer een korte beschrijving van het ontwerp. De muur bestaat uit vier horizontale oppervlaktes, het ontwerp moet de ganse muur in beslag nemen.

De winnaar wordt gekozen via een online stemronde via de social media kanalen van de jeugddienst en via een jury. De stad voorziet een verfbudget van 300 euro voor de winnaar, om de kosten te dekken. Info en inschrijven via www.transitm.be. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten