• 19/06/2024

Gouverneur, Eerstelijnszones, UNIZO en Liers tekenaar ondersteunen campagne

ANTWERPEN – 8 000 affiches en 150 000 broodzakken zullen worden verdeeld over heel de provincie Antwerpen. Vandaag stellen heel wat patiënten hun noodzakelijke zorg uit. Ze zijn bang om besmet te raken of willen de artsen en het zorgpersoneel in deze Covid-19-tijden niet overbelasten. Ook apothekers stellen vaak uitstelgedrag vast. Noodzakelijke zorg uitstellen kan nochtans een grote impact hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Samen met alle zorgverleners in Vlaanderen nam het Vlaams Patiëntenplatform het noodzakelijke initiatief om patiënten op te roepen hun zorg niet langer uit te stellen. Als voorzitter van de provinciale crisis-cel ondersteunt gouverneur Cathy Berx dit initiatief. Samen met de Eerstelijnszones lanceert zij een aanvullende actie om de oproep en boodschap te versterken.

De actie bouwt voort op de campagne Veilige zorg voor iedereen die het Vlaams Patiëntenplatform op 23 november lanceerde. Berx: ‘Burgers geruststellen en hen ervan overtuigen dat zorg in de meest veilige omstandigheden kan blijven gebeuren en er dus geen enkele reden is om die noodzakelijke zorg uit te stellen, is een uitdaging.’ Daarom zet ze samen met de Eerstelijnszones en de provinciale crisiscel mee de schouders onder de campagne Veilige zorg voor iedereen.

Cartoonist-politieman Dirk Van der Auwera uit PZ Lier ontwierp de ludieke affiche. Ze toont een huisarts, specialist/chirurg en apotheker die een patiënt verwelkomen op de rode loper met boven de deur van hun praktijk/ziekenhuis/apotheek de slogan: Stel je zorg niet uit. De oproep spreekt voor zich: Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen. Contacteer onmiddellijk je arts of apotheker. Jouw zorgverlener staat voor je klaar en kan je veilig ontvangen.

Hiermee willen de gouverneur en ELZ tonen dat de zorgverleners bereikbaar zijn, uiteraard ook voor niet-Covid-19 gerelateerde klachten. Met dank aan UNIZO bereiken de affiches deze week alle ondernemers uit de provincie. De broodzakken zullen vanaf midden december op de Antwerpse tafels te vinden zijn.

‘Noodzakelijke zorg uitstellen is nooit een goed idee, ook niet tijdens deze pandemie. Het is een misverstand dat zorgverleners niet klaar zouden staan of minder bereikbaar zijn voor andere dan covid-gerelateerde klachten. Heeft u klachten: ga dan zeker naar de huisarts of de apotheek of neem contact met hen op. Ook specialisten blijven bereikbaar. Vraag tijdig om advies en weet dat ze er ook nu voor jou zijn.’

‘Deze gezondheidscrisis is morgen nog niet afgelopen. Blijf dus niet piekeren als je je zorgen maakt om je gezondheid en al zeker niet wanneer je klachten ervaart. Vaak scheelt er niets ernstigs. Maar door te lang te wachten kunnen de problemen en complicaties wel veel ernstiger worden dan wanneer je tijdig de nodige hulp zoekt. Ik ben UNIZO en alle ondernemers uit de provincie bijzonder dankbaar voor hun steun aan deze actie door de affiche goed zichtbaar op te hangen in hun zaak. Laat u het brood goed smaken en lees de boodschap. De partners van het Vlaams Patiëntenplatform en de ELZ dank ik voor hun terechte en attentvolle aandacht voor élke patiënt. Uw gezondheid, is hun en onze grootste zorg.’ (EM / Afbeelding cc Provincie Antwerpen)

 

 

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten