• 19/07/2024

Gouden medaille voor Laurens Devos uit Malle, brons voor Florian Van Acker

MORTSEL – Laurens Devos (21, zie foto) uit Malle, ex-speler van Sokah Hoboken, is opnieuw Paralympisch kampioen tafeltennis. In Tokyo won hij zijn finale in de klasse T9 tegen de Australische Chinees Lin Ma (31), de kampioen van London 2012. Sinds 2015 hadden ze niet meer tegen elkaar gespeeld. De wedstrijd begon moeilijk voor Laurens met 11-9 setverlies, maar daarna kwam de regerende wereldkampioen onder stoom en vond hij zijn betere spel. Hij pakte de tweede set met 11-6. In de derde en vierde set stond er geen maat op de nummer één van de wereld Devos (Lin Ma is nummer drie). Met twee keer 11-3 pakte hij goud. Devos verlengt zijn Paralympische titel die hij op zestienjarige leeftijd in Rio de Janeiro behaalde. Prachtig moment in de Metropolitan Gymnasium in Tokyo.

Na een nagelbijter tegen de Rus Iurii Nozdruznov haalde Laurens het in vijf sets in de halve finale. Na 11-8 winst in set één, draaide de Rus in de volgende set de bordjes om (8-11). Laurens Devos leek nadien zijn allerbeste vorm te hebben gevonden, want hij pakte set drie met een overtuigende 11-1. Toch vocht Nozdruznov zich terug in de wedstrijd door de vierde set binnen te halen met 11-13. Uiteindelijk was het onze landgenoot die aan het langste eind trok, door de slotset vlot binnen te halen met 11-4. Devos: ‘Het was helemaal geen makkelijke match, het was héél spannend en daardoor won ik maar nipt. “Nozdrunov speelde krachtige ballen met veel spin en ik had het moeilijk om daar een antwoord op te vinden. Ik ben blij dat hij in de laatste set veel fouten heeft gemaakt, want ik was echt super nerveus.’

Francis Rombouts (37) uit Tielen maakte vandaag zijn Paralympische debuut in het boccia. In zijn eerste poulewedstrijd moest hij de duimen leggen tegen de Slovaak Robert Mezik. Die haalde stevig uit en won met 1-10. De Slovaak begon verschroeiend aan de wedstrijd en na ‘end’ één stond onze landgenoot al zes punten in het krijt. Daarna herstelde Rombouts het evenwicht wel maar scoren bleek moeilijk. Rombouts: ‘Ik had last van heel veel stress in het begin van de wedstrijd. De tegenstander kwam zo meteen mooi zes punten op voorsprong. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Daarna kreeg ik een beter gevoel, maar het mocht niet meer baten. Hopelijk zijn de zenuwen nu van de baan en gaat het beter in de tweede wedstrijd morgen. We zullen zien. Ik ga in ieder geval alles geven’. Hij speelt dan tegen de Thai Worawut Saengampa, het nummer één van de wereld.

Florian Van Lancker heeft zijn Paralympische titel niet verlengd. In zijn halve finale leek hij op weg naar een vlotte winst, na snelle 11-4, 11-4 setwinst. Maar in de derde set vond zijn Australische tegenstander Samuel Philip von Einem zijn vorm terug. Bij een 9-9 stand in set drie leek de finale dichtbij, maar von Eigem vocht met 9-11 terug. In de vierde set kwam Florian nog net te kort (8-11), maar op het eind was von Eigem duidelijk de betere (4-11).

Van Lancker: ‘Ik kom 2-0 voor en ik had geen last van de vochtigheid. Ik speelde mijn niveau. Maar na twee sets begon het toch weer vochtig te worden. Ik sloeg een paar keer in het net en ik kreeg schrik. Ik geraakte gefrustreerd. Ik probeerde het weg te steken voor mijn opponent, maar het heeft niet geholpen. Ik ben content dat ik brons gehaald heb in deze moeilijke omstandigheden.’ Er wordt geen kleine finale gespeeld in het tafeltennis. Het is de vijfde medaille voor België. Laurens Devos en dressuuramazone Michel George behaalden goud. Florian Van Acker (tafeltennis), Manon Claeys (dressuur) en Griet Hoet/Annelies Monsieur (tijdrit) zorgden voor brons. (EM / BPC / Sporza / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten