• 14/06/2024

Goud voor leerlingen van PIVA, Spijker en Talentenschool op AET Cornet Trophy

ANTWERPEN – Provinciaal instituut PIVA in Antwerpen was gisteren en vandaag de gastschool voor de elfde editie van ‘AEHT Cornet Trophy’, de Belgische preselectie op deelname aan de Europese AEHT-wedstrijd en conferentie in Litouwen. AEHT – Association Européenne des écoles d’Hôtellerie et de Tourisme – is ontstaan in 1988 en verenigt meer dan 400 hotel- en toerismescholen uit 80 procent van de Europese landen.

De nationale wedstrijd telt vier disciplines: Restaurant Service, Culinary Art, Pastry en Tourist Destination. Gedurende twee dagen gaven leerlingen van tien hotelscholen, in duo’s die via loting aan elkaar gekoppeld werden, het beste van zichzelf in één van deze vier disciplines. De vier scholen uit onze provincie die deelnamen waren gastheer PIVA Antwerpen, Talentenschool Turnhout, Colomaplus Mechelen en VTI Spijker Hoogstraten.

Toon Veelaert, algemeen directeur PIVA: ‘Tijdens de lottrekking waren de deelnemers nog wat onwennig maar tijdens het galadiner bleek dat er al vriendschappen waren gesloten. PIVA moedigt leerlingen aan om deel te nemen aan wedstrijden en hun grenzen te verleggen.  Een wedstrijd als AEHT Cornet Trophy is een hele organisatie waar we als team naartoe leven. En teamwerk is ook wat de AEHT-wedstrijden zo speciaal maakt. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder grensverleggend. Je hebt niet alles zelf in handen maar deelt verantwoordelijkheden en werkt als team.’

Matthias De Caluwé (Horeca Vlaanderen): ‘Deze wedstrijd dient om mensen klaar te stomen voor de horeca en om hen te laten werken in team. Horeca is een teamsport, waarbij je op elkaar moet kunnen vertrouwen. Mensen moeten weten dat ze bij ons kunnen starten en een heel traject doorlopen. Je kan best wel beginnen in de keuken en dan doorgroeien.’

Vicky Geunes, zaakvoerder van Zilte is peter van de AET Cornet Trophy. ‘Ik heb al een paar jaar geleden het peterschap van deze wedstrijd op mij genomen. Jeugd is de toekomst. Zoals anderen hier al hebben gezegd: het komt aan op samenwerken. Samenwerken gaat een evidentie worden in de toekomst. In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.’

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor onderwijs: ‘Als PIVA zijn we fier dat we gastheer mogen zijn. PIVA was ook de vorige elf jaar present op deze wedstrijd. Het geeft het PIVA-team de kans om niet alleen als deelnemer maar ook als organisator kennis en kunde te tonen. Het deelnemen aan internationale wedstrijden zorgt voor gedreven leerlingen die al op jonge leeftijd onder begeleiding leren omgaan met prestatiedruk. De invloed van onze leerkrachten is daarbij niet te onderschatten. Zij brengen de leerlingen niet alleen vaardigheden maar ook werkattitude bij en maken van hen trotse ambassadeurs van het provinciaal onderwijs. PIVA vinden wij als provincie erg belangrijk. De deputatie heeft gisteren besloten om 8,4 miljoen euro te investeren om nieuwe keukens in te richten.’

 Opvallend: alle laureaten – en bij uitbreiding zo goed als alle deelnemers – waren bijzonder geëmotioneerd tijdens de prijsuitreiking. Hier de deelnemers van de Antwerpse scholen die een medaille behaalden: TOUR DESTINATION: Goud: Jasmine El Menialaway (PIVA, rechts op de foto), Jarne Stessens (Spijker, links op de foto), Zilver: Elian D’Hondt (Colomaplus); RESTAURANT SERVICE: Zilver: Celine De Smet (PIVA), Brons: Gabriela Madjev (Talentenschool), Niels Nuyens (Spijker); CULINARY ART: Goud: Amke Janssens (Talentenschool), Brons: Wannes Tirions (Spijker), Ajan Pockelé (PIVA); PASTRY: Chloë Demessemakers (Colomaplus), Brons: Eline Lemmens (Spijker), Amaani Hamdaoui (PIVA). De volgende editie vindt volgend jaar plaats bij VTI Spijker Hoogstraten.

Edwin MARIËN

Foto: PIVA

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten