• 20/09/2024

Goktornooi stilgelegd in Edegem, Boechout voorziet aanvullende steun

EDEGEM –De lokale politie HEKLA heeft een illegaal goktornooi stilgelegd in de Oude-Godstraat in Edegem. Meer dan 26 500 euro cash geld werd in beslag genomen.

Alle aanwezigen kregen een proces-verbaal voor inbreuken op de kansspelen én voor overtredingen op de coronawetgeving. Het onderzoek wordt verdergezet.

Tijdens de huiszoeking kreeg HEKLA bijstand van de Kansspelcommissie, de federale politie, de snelle responsteams van Politiezone Antwerpen en de geldhond van buurzone RUPEL. De tien verdachten, allen tussen de twintig en 40 jaar oud, werden op heterdaad betrapt. Enkele gokkers probeerden nog tevergeefs te vluchten.

Nu casino’s door corona al een tijdje gesloten zijn, wordt er meer illegaal gegokt. Dit brengt verschillende risico’s met zich mee. Naast het gezondheidsrisico, wegens het overtreden van de coronamaatregelen, bestaat eveneens de kans dat verslavingsgevoelige personen nog meer in financiële problemen komen. Bij illegaal gokken is er immers geen enkele vorm van controle of bescherming.

De ontwikkeling van het nieuwe steunkader in de gemeente Boechout gebeurde in overleg met de sociale dienst, het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD), het vast bureau en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

De gemeente kent aanvullende steun toe na een sociaal onderzoek. Wanneer daaruit blijkt dat iemand op basis van zijn financiële situatie onvoldoende middelen heeft om menswaardig te leven en volwaardig te participeren aan de samenleving, komt die in aanmerking. De aanvullende steun kan bijvoorbeeld gebruikt worden om zich te verplaatsen naar een opleiding, hogere kosten voor kinderopvang te dekken of voor een bezoek aan de psycholoog. Deze steun kan ook gekoppeld worden aan voorwaarden.

De goedkeuring om de steun toe te kennen, gebeurt door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Elke situatie en aanvraag voor steun is anders. Dit nieuwe steunkader geeft de maatschappelijk assistent een duidelijke afbakening op welke vragen al dan niet kan worden ingegaan, op basis van vastgelegde criteria. Hierdoor kan er klantvriendelijker en efficiënter worden gewerkt. Het nieuwe kader zorgt ook voor continuïteit en een gelijkwaardige behandeling van de aanvragers.

In 2021 heeft de gemeente een budget van 12 500 euro voorzien voor aanvullende steun. Vanaf 2022 wordt dat verhoogd naar 15 000 euro. Het bedrag waarop de aanvrager recht heeft, varieert naargelang zijn of haar persoonlijke (financiële) situatie. Wanneer uit sociaal onderzoek blijkt dat men in aanmerking komt, wordt er een principiële beslissing genomen waardoor een aantal rechten automatisch toegekend worden mits de voorwaarden, die door het BCSD worden opgelegd, worden nagekomen. De beslissing om het toe te kennen, wordt regelmatig geëvalueerd, zowel op vaste tijdstippen als bij een wijziging van de situatie.

Om het effect van het nieuwe steunkader op te volgen, zal er in de eerste maanden een snellere opvolging van de dossiers gebeuren. De gemeente is ervan overtuigd dat het nieuwe kader en de aangepaste reglementen écht tegemoet komen aan wat iemand nodig heeft om menswaardig te leven. En dat ze zo nog meer mensen met een beperkt inkomen kan helpen. (EM / Foto Gemeente Boechout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten