• 21/06/2024

Goffin plaatst zich voor tweede ronde maar Bailly zet zich op de kaart

MERKSEM – Het Belgisch duel tussen David Goffin (31), nummer 58 op de wereld, en Gilles Arnaud Bailly (17), nummer 1 185, was er één om duimen en vingers bij af te likken. De Belgische nummer één bij de senioren versloeg uiteindelijk de op één na beste junior te wereld na 3u13’

Bailly is zonder twijfel een aanwinst voor het tenniswereldje. Hij is bijzonder expressief, maakt het publiek gek en speelt zeer offensief. Wanneer iets hem niet zint dan laat hij dat ook overduidelijk blijken. Deze David Goffin zal ook dit jaar de European Open niet winnen. Daarvoor speelt hij te onregelmatig maar hij zorgde er wel mee voor dat de toeschouwers, het publiek, die voor een eerste ronde-wedstrijd, talrijk waren opgekomen in de Lotto Arena, waar kreeg voor zijn geld.

Bailly begon sterk aan de wedstrijd. Al bij het openingsgame ging hij door de service van Goffin maar die reageerde met een rebreak in het vierde spel (2-2). Vanaf dat moment ging het gelijkopgaand zodat een tiebreak een logische epiloog vormde van de eerste set. Goffin had bij 6-5 weliswaar de kans om de set toen al naar zich toe te trekken maar ging in de fout. In de tiebreak keerden de kansen voortdurend. Bailly kreeg een setpunt, Goffin veroverde er twee en het laatste was meteen het goede: 9-7 na 1u18’.

Gilles Arnaud Bailly heeft al naam gemaakt bij de junioren. Hij is de huidige nummer twee ter wereld en won 41 van zijn 53 wedstrijden in de ITF. Als vijftienjarige maakte hij zijn debuut in het profcircuit. Nooit zou een speler die zo laag gerangschikt stond een wedstrijd in de ATP-tour hebben gewonnen maar het mocht niet zijn. Eén week geleden maakte de derde beste junior ter wereld, Landaluce, ook zijn debuut bij de grote jongens, in het tornooi van Gijon.

Goffin speelt dit seizoen nog wisselvalliger dan anders. Vorige week kampte hij nog met een griepaanval, zodat de organisatoren in Antwerpen met een bang hartje naar zijn komst uitkeken.

Wanneer een jonge speler puik weerwerk aflevert in een openingset, dan gebeurt het meer dan eens dat hij het laat afweten in set nummer twee. En daar leek het ook even op. Dit keer was het Goffin die in de openingsgame door de service van zijn tegenstander ging. Bij een 2-1 achterstand zag het er nog bedenkelijker uit voor Bailly. Hij diende verzorgd te worden maar leek nadien nog weinig hinder te ondervinden. Integendeel. Na het zevende game kwam hij 4-3 voor. Ook nu leken we op een tiebreak af te stevenen maar Bailly klom van 5-5 naar 7-5 winst. We speelden 2u19’ en Xavier Malisse kreeg meteen te horen dat hij zijn dubbelwedstrijd, aan de zijde van Diego Schwartzman, tegen Klaasen/Melo, op court 1 zou moeten afwerken. Xavier Malisse stoot zowaar door naar de volgende ronde in het dubbelspel. Aan de zijde van Diego Schwartzman bracht een tiebreak in de eerste set de beslissing tegen Klaasen/Melo: 6-7 (4/7). In de tweede set verliep het moeizamer: het Belgisch-Argentijnse duo boog een 4-2 achterstand om tot 5-7.

In de derde en beslissende set ging Goffin in het altijd zeer belangrijke zevende game door de service van Bailly. Die wou zich echter niet gewonnen geven en spurtte, bij een 5-3 achterstand nog als een bokser die aan zijn kamp begint het veld op. Het mocht echter niet zijn. Hij moest met 6-4 het hoofd buigen.

Goffin: ‘Ik wist dat ik het niet makkelijk zou krijgen. Bailly is mentaal een bijzonder sterke speler. Hij komt altijd terug. Het is een heel goede tennisser waar we zeker nog van gaan horen in de toekomst. Ikzelf ben fysiek in orde. Anders hou je het geen drie uur vol op de baan. Het is nu zaak om goed te rusten zodat ik er donderdag opnieuw sta.’

Bailly: ‘Ik ben zowel ontgoocheld als blij na deze wedstrijd. Ik had gehoopt om in het begin van de wedstrijd wat meer games te pakken. Ik heb me laten verzorgen omdat ik last had van krampen. Vooral in de tiebreak van de eerste set kwamen die hard opzetten.  Ik voel dat ik nog wat tekort kom met mijn opslag maar ik het spel kon ik behoorlijk mee. Ik moet vooral de organisatoren bedanken omdat ik een wildcard heb gekregen voor dit tornooi. Na deze match heb ik enorm veel vertrouwen gepakt. Ik denk wel dat dit mijn allerbeste wedstrijd ooit was.’

Morgen krijgen we opnieuw een Belg in actie. Antwerpenaar Michael Geerts (ATP 162) neemt het op tegen Dominic Thiem (ATP 132).

*PROGRAMMA VOOR MORGEN: CENTER COURT: 12.30 uur Evans-Lestienne, Stricker-Gasquet, niet voor 17 uur Gille/Vliegen-Bopanna/Middelkoop, niet voor 19 uur Geerts-Thiem, Hurkacs-Draper. COURT 1: Guinard-Blancaneaux, Giron-Korda, Munar-Nishioka en twee dubbelwedstrijden.

Edwin MARIËN

Foto Belga

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten