• 16/07/2024

Goffin opent morgen avondsessie tegen Limburgs talent Gilles Arnaud Bailly

ANTWERPEN –  Vandaag geen Belgen in de arena tijdens de European Open, althans niet in het enkelspel. Morgen kan de Lotto Arena een eerste keer behoorlijk vollopen voor de wedstrijd van David Goffin (ATP 58) tegen Gilles Arnaud Bailly (ATP 1 185), het Limburgse toptalent. Vanochtend, tijdens de mediadag, werd Goffin ondergedompeld in de wondere wereld van de chocolade bij Chocolate Nation op het Koningin Astridplein, samen met Karen Kchachanov (ATP 19) en Hubert Hurkacs (ATP 11).

De drie plaatsten hun handtekening – in chocolade – op chocoladen tennisballen, die in de Lotto Arena te koop worden aangeboden voor 12,50 euro. Al van bij de eerste editie hoopten de organisatoren op een finale met Goffin, maar – het dient gezegd – in Antwerpen kon hij nog niet meteen een hoofdrol vertolken. Hij kwam nooit verder dan de kwartfinales. En ook nu hing zijn aanwezigheid aan een zijden draadje. Vorige week lag hij nog met griep in bed, waardoor hij zich moest terugtrekken uit het tornooi van Firenze. ‘Maar ik voel me nu een pak beter. Hopelijk zijn morgen alle symptomen verdwenen.’

‘Het was de eerste keer dat ik chocolade heb mogen maken. Gelukkig maar hebben ze ons in de keuken niet al te veel verantwoordelijkheid gegeven want dat was niet goed gekomen. Het was wel leuk. Chocolade is toch iets heiligs in België. Het is altijd heel speciaal om voor eigen volk te mogen spelen. Het is cool dat ons land een ATP-tornooi heeft. De confrontatie met Gilles Arnaud Bailly wordt heel speciaal. Hij is zeventien en staat  nog maar aan het begin van zijn professionele tenniscarrière. Natuurlijk zal het niet makkelijk worden. Toen ik zijn leeftijd had was ik ook extra gemotiveerd wanneer ik tegen een hoger gerangschikte speler moest uitkomen. Maar voor het overige houdt de vergelijking op. Spelers van zeventien zijn nu veel geblokter en atletisch sterker dan wij indertijd. Ik ben blij om te zien dat er opkomende talenten zijn. Hij is in vorm. Hij is de op één na beste junior ter wereld en heeft er al twee Grand Slams-finales opzitten.’

‘Er ligt een verschil tussen ons van vijftien jaar. Arnaud Bailly behoort tot een andere generatie. Er haken spelers af, er komen er andere bij. Zo gaat dat nu éénmaal. Hij heeft nog de tijd om te tonen wat hij in zijn mars heeft. In ieder geval heeft hij alle capaciteiten. Tijdens de Davis Cup in Hamburg hebben we een hele week samen doorgebracht. Kapitein Johan Van Herck had hem en Alexander Blockx, de twee grootste Belgische talenten, uitgenodigd. We hebben veel samen gedaan. We hebben veel gediscussieerd. Ik heb nog wel niet tegen hem gespeeld, maar zag hem al wel aan het werk. Hij en Alexander zijn twee toffe jongeren.’

‘Ik ga proberen het maximum eruit te halen. Ik heb dan wel een hele week stil gelegen maar als alles op deze manier blijft evolueren ben ik er klaar voor. Je kan daar nooit zeker van zijn maar ik ga me vanmiddag en morgenochtend nog eens extra goed voorbereiden. Ik weet dat het Belgische publiek veel van mij verwacht maar uiteindelijk is het aan mezelf om te zorgen dat er niet teveel druk op mijn schouders ligt. Ik kan niet meer dan mijn best doen. We zien dan wel wat er gebeurt. Waarom zou ik de finale niet kunnen winnen? In tornooien van dit allooi heb ik al bewezen dat ik het kan. Na Antwerpen speel ik nog twee tornooien en dan gaat de riem eraf voor een paar weken.’

Drievoudig grandslamwinnaar Stan Wawrinka heeft zijn eerste wedstrijd op de European Open niet kunnen winnen en is uitgeschakeld. De Fransman Richard Gasquet won in drie sets. Ruben Bemelmans heeft niet kunnen stunten op zijn afscheidstornooi. Hij verloor aan de zijde van Alexander Blockx in het dubbelspel van het duo Nys/Zielinski.

Richard Gasquet (ATP-82) nam de maat van Stan Wawrinka (ATP-193) in zijn eerste partij. Beide ervaren tennissers lieten bij vlagen knap tennis zien. De eerste set begon heel gelijkopgaand. Bij 2-2 kreeg Gasquet twee breakkansen, maar Wawrinka zwichtte niet en haalde de game toch binnen. De Zwitser antwoordde op zijn beurt met twee breakballen, hij verzilverde de eerste: 4-2. Wawrinka ging verder op zijn elan en liet Gasquet niet meer in de match komen: 6-2 in de eerste set.

De tweede set bleef in evenwicht. Alweer pakten ze uit met enkele knappe spelletjes, waarbij Wawrinka het publiek liet smullen van enkele fraaie backhands en ook Gasquet de Lotto Arena kon bekoren met enkele erg knappe shots. Het was wachten tot een tiebreak die de beslissing moest brengen. Gasquet gaf Wawrinka geen ademruimte en won de tiebreak: 6-7(4).

De derde set had direct een break in petto. Wawrinka nam het openingspunt op de set van de Fransman. Bij een 2-1 stand kreeg Gasquet drie breakkansen. Tevergeefs want het werd 3-1. Maar Gasquet gaf zich allesbehalve gewonnen en brak op zijn beurt door de opslag van Wawrinka: 3-3. Gasquet gaf het niet meer uit handen en won met 4-6.

Bemelmans en Blockx moesten het opnemen tegen Hugo Nys (ATP D-44) en Jan Zielinksi (ATP D-35). De Belgen moesten in de eerste set met 0-6 hun meerdere erkennen. In de tweede set draaide het beter bij het Belgische duo, maar Nys en Zielinski gaven het niet meer uit handen: 2-6. Bemelmans zet voor eigen publiek een punt achter zijn carrière. Hij gaat nu verder als coach voor Tennis Vlaanderen.

De Amerikaan Jenson Brooksby, vorig jaar nog halve finalist, gaat er verassend uit in de eerste ronde tegen de Engelsman Jack Draper. De Amerikaan had het moeilijk om in zijn ritme te komen, na 28 minuten stond het 6-1 in het voordeel van Draper. In de tweede set kon Brooksby ook maar twee games winnen en na 1 uur 1 minuut spelen stond het 6-2 voor de Engelsman, die af en toe uitpakte met een mooie versnelling in zijn slagen. Die andere Brit, Daniel Evans, won zijn opener tegen Tallon Griekspoor met 6-3 en 6-4.

*PROGRAMMA DINSDAG: Center Court: 12.30 uur Van Rijthoven-Munar, Van de Zandschulp-Stricker, Huesler-Cerundolo, niet voor 19 uur Bailly-Goffin, Klaasen/Melo-Malisse-Schwartzman; Court 1: 12.30 uur Lestienne-De Jong, Van Assche-Nishioka en drie dubbelwedstrijden.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten