• 24/07/2024

Goffin haalt uit zoals in zijn beste dagen en plaatst zich voor de kwartfinales

MERKSEM – Wat weinigen voor mogelijk hadden gehouden, zeker na zijn matige partij tegen Bailly, is toch gebeurd: David Goffin (ATP 19) heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de European Open. Nu, het dient gezegd, Diego Schwartzman (ATP 19) is een tegenstander die hem ligt. Maar wat de Waal in de vooravond uit zijn mouwen schudde, was dermate indrukwekkend dat ook vele andere tegenstanders er problemen mee zouden hebben gehad. Goffin won met 7-6 (7/3), 6-2 na 1u54’.

Het was de zesde keer dat Goffin en Schwartzman elkaar in de ogen keken. Goffin won vier van de vijf vorige ontmoetingen: in de Daviscup, in Miami, Tokyo en de Laver Cup. Alleen zes jaar geleden, notabene in Antwerpen, liep het mis. Goffin kreeg toen twee matchpunten maar verloor in de halve finale. Maar niet zo dit keer. Onze landgenoot begon ook hoopgevend. In het derde spel brak hij al door de opslag van de Argentijn, ook al maakte die dat meteen ongedaan. Vanaf dan gaven beide spelers elkaar geen duimbreed toe. Toegegeven, af en toe liet Goffin zich –traditiegetrouw – op enkele domme fouten betrappen, maar over het algemeen liet hij een meer dan behoorlijke indruk. Met de tiebreak in zicht deed hij geen moeite om het elfde spel binnen te rijven: 5-6, 6-6. In die tiebreak deed hij het opnieuw uitstekend met twee servicebreaks.

Goffin is een speler van hoogtes en laagtes. Dat bewijs hij eerder op het tornooi van Astana. Vergeet niet dat hij maar één van de zes spelers is die erin geslaagd is om én Nadal én Federer in hetzelfde tornooi te kloppen. De toeschouwers hielden dan ook de adem in bij het begin van set twee. Jammer genoeg stond de wedstrijd vroeg op de avond geprogrammeerd, omdat Schwartzman in de slotpartij nog moest dubbelen met Malisse. Gelukkig waren er toch al wat meer mensen komen opdagen om getuige te zijn van een indrukwekkende tweede set. Goffin haalde het met 6-2 na 43 minuten.

De Waal, die vaak weinig emotie vertoont, was dit keer zielsgelukkig of moeten we eerder zeggen: opgelucht. ‘Ik speelde veel beter dan in de eerste ronde. Dat heb je nodig wil je winnen tegen een speler als Schwartzman. Ik wou niet opnieuw drie uur op de baan staan zodat ik het agressiever aanpakte. Ja, ik ben echt blij met wat ik heb laten zien. Mijn winst in de tiebreak van de eerste set gaf me een pak meer vertrouwen voor set twee. Die tiebreak was echt top. Ik begon nog beter te serveren en pakte ook op mijn tweede service behoorlijk wat punten.’

‘Dat Schwartzman hier niet meteen zijn beste tennis liet zien begrijp ik wel. Zes dagen geleden zat hij nog in Argentinië. Je mag de jetlag niet onderschatten. Ik heb het zelf genoeg meegemaakt dat ik vermoeid terugkwam van een Aziatische toer en het vervolgens een hele tijd duurde voor ik me had aangepast. Ik ben in Antwerpen sinds vorige week donderdag.  Ik ken het veld al van buiten. Ik heb er vaak op getraind en dinsdag volgde dan die marathonpartij. Ik bekijk het nu wedstrijd na wedstrijd. Antwerpen is dan wel een tornooi dat me de voorbije jaren niet echt lag maar er zijn nog spelers die tornooien hebben gewonnen die niet ‘de hunne’ waren. En toch bereikten ze de finale en wonnen ze die. Waarom zou ik dat hier niet kunnen?’

MORGENAVOND TEGEN RICHARD GASQUET

‘Ik kende dit seizoen heel wat ups en downs. In Astana won ik tegen het nummer één ter wereld, Carlos Alcaraz, om de dag nadien de boot in te gaan tegen Mannarino, het nummer 51 op de ranglijst. Ik heb jammer genoeg forfait moeten geven voor het tornooi van Firenze want ook daar had ik normaal een paar attractieve tegenstanders gehad. Hier in Antwerpen had ik drie uur nodig tegen Gilles Arnaud Bailly en vandaag ging het bijna vanzelf tegen een speler uit de top twintig. Dat is nu één keer tennis. Ik doe er alles aan om dit indoorseizoen goed af te sluiten. De balans van het seizoen moeten anderen nadien maar maken.’

Morgen wacht in de kwartfinales Richard Gasquet. Op papier zou ook dat een haalbare kaart moeten zijn want de Fransman is vijf jaar ouder en staat 24 plaatsen lager gerangschikt. Goffin won drie van hun vier onderlinge ontmoetingen en telkens op een vrij eenvoudige manier: in twee sets. ‘Gasquet is niet meer van de jongsten. Het zal dus zaak zijn om hem te laten lopen. Maar anderzijds ga ik er wel vanuit dat hij niet zomaar in de val zal trappen. Het is een man met bijzonder veel ervaring.’

Tegen Bailly stond – begrijpelijkerwijze – maar de helft van het publiek achter mij. Vandaag had ik de steun van iedereen. Ik hoop dat er morgen nog meer mensen komen opdagen om mij naar de halve finales te schreeuwen.’ in de eerste set moest de beslissing brengen. Goffin zocht vaak de lijnen met succes op.

Félix Auger-Aliassime (ATP-10) heeft zich als laatste geplaatst voor de kwartfinales. De Canadees versloeg in de tweede ronde Manuel Guinard (ATP 148) met tweemaal 6-3. De Canadees ging in de eerste set vlot naar 6-3. Hij serveerde sterk en ging in de tweede set twee keer door de opslag van Guinard. Het werd tweemaal 6-3. De 22-jarige Canadees veroverde vorig weekend nog de eindzege op het ATP-tornooi in het Italiaanse Firenze en trok die lijn dus door. Auger-Aliassime werkt vrijdag de laatste kwartfinale af, tegen de Brit Daniel Evans (ATP-26).

In de eerste wedstrijd van de dag op Center Court viel al meteen een verrassing te noteren: Khachanov (ATP-18) is uitgeschakeld. In een spannende eerste set ging Khachanov bij 2-1 door het opslagspel van Korda, na een minder opslagspel van Korda brak hij op love. De 22-jarige Amerikaan (ATP-36) knokte terug met een lovebreak door de opslag van Khachanov. Bij een 5-5 stand kon Korda opnieuw een breakbal verzilveren en de set even later binnenhengelen: 5-7. Khachanov, de halve finalist van de US Open ‘22, kreeg in het begin van de tweede set een break op achterstand, maar die counterde hij meteen. Een tiebreak moest de beslissing brengen. Khachanov leek met een 6-3 voorsprong naar setwinst te denderen, maar dat was buiten Korda gerekend. Hij werkte de setballen weg en nam over. Hij won de tiebreak met 9-11. In de kwartfinale wacht mogen de Japanner Yoshihito Nishioka (ATP-39). µ

In de tweede partij van de dag speelden grandslamwinnaar Thiem (ATP-132) en de Argentijn Cerundolo (ATP-28) tegen elkaar. Thiem startte sterk met een break. Cerundolo antwoordde met mooi tennis in de rally’s, maar hij kon dat niet omzetten in games. De eerste set eindigde op 6-1. De rollen waren omgekeerd in de tweede set. Cerundolo kon een 3-0 voorsprong verzilveren met een tweede break. Hij gaf het niet meer uit handen en haalde de tweede set binnen met 1-6. Een spannende derde set was in evenwicht. Bij een 3-3 stand kon Cerundolo een break versieren, maar Thiem bleef met fraaie backhands strooien en breakte terug op love. Thiem trok die lijn door en won net zoals vorige week in Gijon ook nu van de Argentijn: 7-5. Thiem kijkt vrijdag (niet voor 14 uur) in de kwartfinale het eerste reekshoofd in de ogen, de Pool Hubert Hurkacz (ATP-11).

Xavier Malisse kwam aan de zijde van Diego Schwartzman aan de bak voor de laatste match op Center Court. Het Belgisch/Argentijnse duo speelde bij vlagen geweldig. Malisse pikte het ritme probleemloos op en zorgde voor enkele magistrale punten. De eerste set verliep evenwichtig en een tiebreak moest de doorslag geven: de Nederlanders Griekspoor en Van De Zandschulp bouwden snel een 6-0 voorsprong uit. Het werd uiteindelijk 7-6 (7/1). In de tweede set ging het Nederlandse duo bij een 2-1 stand door de opslag van Malisse/Schwartzman. De Nederlanders maakten het af: 7-6 (9/7).

PROGRAMMA VOOR MORGEN: 12.30 uur Korda-Nishioka, niet voor 14 uur Hurkacz-Thiem, vervolgens een dubbel, niet voor 19 uur Gasquet-Goffin, Evans-Auger-Aliassime. Alle wedstrijden worden live uitgezonden door Sporza.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten