• 28/02/2024

GO! Freinetschool De Pientere Piste neemt intrek in gloednieuw schoolgebouw

DEURNE – Na meer dan tien jaar in modulaire units, verhuisde GO! freinetschool De Pientere Piste naar een gloednieuw schoolgebouw aan het Park Rivierenhof. Gisteren werd de innovatieve nieuwbouw officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder meer Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO! en Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! Antwerpen.

De Pientere Piste werd opgericht in 2010 om een antwoord te kunnen bieden op het capaciteitsprobleem in het Antwerpse basisonderwijs. Meer dan tien jaar werd er school gemaakt in modulaire units aan de August Van de Wielelei in Deurne, in afwachting van een nieuw schoolgebouw. De school startte met zo’n 60 leerlingen bij de kleuters en het eerste leerjaar. Ondertussen telt de school 321 kinderen. Met de nieuwbouw is er plaats voor 192 kleuters en 288 leerlingen in de lagere school – twee groepen per leeftijdscategorie.

Voor het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw vond het team van GO! freinetschool De Pientere Piste inspiratie bij Rosan Bosch, oprichter en creatief directeur van de Rosan Bosch Studio in Kopenhagen. Volgens Bosch moeten scholen leuke, spannende en motiverende omgevingen worden, die de ‘passie om te leren’ uitstralen.

Areal Architecten won in 2019 de Design en build wedstrijd. De coördinatie van het bouwproject werd uitgevoerd door B&R Development en het consortium Brebuild-Hooyberghs NV startte in 2019 met de bouw van het nieuwe schoolgebouw.

Volgens het team, de ouders en de kinderen heeft de nieuwe leeromgeving letterlijk alles in huis om kinderen zich thuis te laten voelen en om ervaringsgericht te kunnen werken.

Directeur Judith Corthouts: ‘Het gebouw is helemaal afgestemd op onze freinetwerking. De groene omgeving, de educatieve buitenruimte en de architectuur van het nieuwe gebouw stimuleren het zelfstandig en coöperatief onderzoek. Er zijn geen traditionele rechthoekige klassen, wel activerende leer- en speelruimtes met onderverdelingen in zones. Er zijn crea- en instructiezones, bouwzones, … Er is een theaterruimte, een bibliotheek met leesplek en er is zelfs een filmzaal. In onze traphal is er een glijbaan. Die vormt het hart van onze school.’

De werking van de freinetschool is gebaseerd op het gedachtegoed van de Franse pedagoog Célestin Freinet, maar volgt wel de reguliere leerplannen.

Corthouts: ‘Onze kinderen hebben eindelijk voldoende ruimte om onderzoekjes te doen en om ontdekkend te leren. We merken nu al dat de nieuwbouw onze freinetvisie en -werking versterkt.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten