• 16/07/2024

Gloednieuwe nierdialyse in ZAS Palfijn

MERKSEM – De nierdialysepatiënten van ZAS Palfijn kunnen voortaan terecht in een gloednieuwe nierdialyse. Die biedt plaats voor tienduizend dialysebehandelingen per jaar. Daarmee is de eerste fase van grote investeringen in het ziekenhuis afgerond.

De dialyseafdeling heeft de modernste technologie en is veel aangenamer dan de vorige (dialyseafdeling) voor de patiënten, die er twaalf uur per week doorbrengen. Van de zestien posities voor dialyse zijn er ook vier waar de patiënten zonder afspraak terechtkunnen voor hun behandeling. ZAS Palfijn is een van de veertien campussen van het nieuwe ziekenhuis ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, de recente fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen).

De nieuwe afdeling biedt plaats aan zestien nierdialysepatiënten. Het gaat om acht zetels en acht bedden voor patiënten die minder mobiel zijn. Twaalf posities worden ingezet voor de geplande afspraken. Bij de vier overige posities kunnen de patiënten zelf beslissen wanneer ze (binnen de openingstijden, van 7 tot 18 uur) langskomen voor hun dialyse.

Dr. Wendy Engelen, medisch diensthoofd Nefrologie: “Met de opening van deze nierdialyse is de eerste stap van een investering van 68 miljoen afgerond. De vorige nierdialyse was immers aan vervanging toe. Daarom hebben we vijf miljoen geïnvesteerd in een aantrekkelijke en comfortabele omgeving met de nieuwste technologie. Dat is belangrijk, want deze mensen brengen hier drie keer per week vier uur door. Om dat aangenaam te laten verlopen, voorzien we tablets waarop ze bijvoorbeeld kunnen lezen, of kunnen kijken naar een film of televisieprogramma. Zo stoort het geluid van een televisietoestel de andere patiënten niet.”

Jaarlijks verzorgt de low care in ZAS Palfijn 2.100 dialysebehandelingen. Dat komt per jaar neer op 8.400 uur dat de patiënten in het ziekenhuis zijn en 10.500 liter bloed dat gefilterd wordt.

Foto’s ZAS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten