• 14/06/2024

Gloednieuw STEM-gebouw van PTS Mechelen creëert 200 extra plaatsen

MECHELEN – Hoewel PTS Mechelen bij vele Mechelaars nog steeds gekend is als ‘de tuinbouwschool’ dekt deze term de lading al lang niet meer. PTS Mechelen mag zich met recht en reden een STEM-school noemen met een studieaanbod gebaseerd op drie pijlers: tuinbouw, techniek en wetenschappen.

In 2013 werd er gestart met de opmaak van een masterplan om deze drie pijlers hun eigen identiteit en vorm te geven.

Met de realisatie van een nieuw gebouw met STEM-klassen voor de opleidingen technologische wetenschappen en elektriciteit is de eerste fase van dit masterplan een feit.

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor onderwijs: ‘PTS Mechelen en onze andere provinciale scholen spelen met hun opleidingsaanbod in op de toenemende vraag naar STEM-profielen op de arbeidsmarkt. Met goed onderwijs stomen ze de leerlingen klaar voor de arbeidsmarkt of om verder te studeren.’

‘Daarnaast volgen we innovatieve ontwikkelingen binnen de studiedomeinen op de voet. Daarom heeft het schoolbestuur ervoor gekozen om te investeren in STEM-klassen die zowel een performante kennisoverdracht als praktijk mogelijk maken. Deze zullen trouwens voor diverse wetenschappelijke studierichtingen van nut zijn. De provincie Antwerpen heeft 4 240 000 euro in dit bijzondere schoolgebouw geïnvesteerd.’

Voor het ontwerp van het STEM-gebouw werd in 2015 een wedstrijd uitgeschreven. Niet minder dan 23 architectenbureaus dienden hun kandidatuur in. Vijf bureaus werden geselecteerd en mochten een voorontwerp indienen. Het finale ontwerp ging in 2016 naar Lava-architecten uit Leuven.

De blikvangers van het gebouw zijn zonder twijfel het grote atelier op het gelijkvloers en de sheddaken die de klassen op de bovenverdieping een luchtige en uitnodigende uitstraling geven. Het gebruik van materialen zoals zichtbeton en hout geven het interieur niet alleen een warme maar ook een robuuste uitstraling.

De aluminiumgevel, de glaspartijen en de sheddaken, kenmerkend voor industriële bouwwerken, sluiten mooi aan bij de aanpalende tuinbouwserres en geven meteen de interactie tussen de drie studiepijlers van de school weer.

Directeur Kim Vervenne: ‘Met de nieuwbouw spelen we in op het toenemend succes van onze STEM-opleidingen en zetten we ook ten volle in op een modern onderwijs met goed uitgeruste en uitnodigende vaklokalen.’

In het nieuwe STEM-gebouw worden 200 extra plaatsen gecreëerd waarmee PTS Mechelen mee een antwoord biedt op het groeiende leerlingenaantal en capaciteitsprobleem in de stad Mechelen. In een volgende fase van het masterplan wordt er aan het STEM-gebouw een uitbreiding gekoppeld met opnieuw een capaciteitsuitbreiding tot gevolg. (EM / Foto Koen Fasseur)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten