• 23/05/2024

Global Mercy, grootste ziekenhuisschip ter wereld, meert aan in Antwerpen

ANTWERPEN – De Global Mercy, het nieuwe schip van Mercy Ships meert op zondag 12 september aan in de haven van Antwerpen.

Het grootste private ziekenhuisschip ter wereld vertrok eind juli van de werf in China, nadat het de verplichte proefvaarten succesvol had uitgevoerd. Ondertussen voltooide de Global Mercy haar tocht door het Suezkanaal en bevindt het schip zich op dit moment in Malta. De laatste rechte lijn naar de haven van Antwerpen is ingezet, waar het schip van september tot en met februari 2022 verder wordt ingericht en afgewerkt.

Bert van Dijk, voorzitter van Mercy Ships Belgium en Mercy Ships Global Association: ‘Op initiatief en onder leiding van President Mack Sall van Senegal en zijn ambassadeur in Brussel, zijn de President en de autoriteiten van Egypte akkoord gegaan om de Global Mercy gratis en probleemloos door het Suezkanaal te loodsen.’

Port of Antwerp maakte de komst van de Global Mercy naar Antwerpen mogelijk door een gratis ligplaats en ondersteuning aan te bieden. Vrijwilligers uit binnen- en buitenland zullen daar de Global Mercy inrichten en afwerken tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Het gaat onder meer over de inrichting, de installatie van medische apparatuur en IT-systemen maar ook de bevoorrading van het schip voor haar eerste missie.

Annick De Ridder (N-VA), schepen van de haven: ‘Dit unieke project is een voorlopig hoogtepunt in de samenwerking tussen Port of Antwerp en Mercy Ships. Met onze steun staan we als Havenbedrijf niet alleen, het maatschappelijk engagement in de havengemeenschap is zeer groot. Tientallen bedrijven in onze haven steunen Mercy Ships al structureel en zullen dit ook doen bij de inrichting van de Global Mercy. Mercy Ships en het prachtige werk dat ze verrichten liggen nauw aan het hart van de haven van Antwerpen.’

De Global Mercy wordt het ‘partnerschip’ van het bestaande ziekenhuisschip, de Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk meer dan te verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met opleiding en training van lokale zorgverleners in de allerarmste landen in Afrika.

Tijdens haar missies biedt de Global Mercy plaats aan maar liefst 950 personen, onder wie 641 bemanningsleden waaronder chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers van over de hele wereld. Naast het ziekenhuis beschikt het schip eveneens over eersteklas opleidingsfaciliteiten waarmee Mercy Ships bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de lokale medische zorg in vele landen.

De Global Mercy is een uniek schip in de passagiersklasse: 174 meter lang, 28,6 meter breed en een bruto tonnage van 37 000. Het heeft zes operatiekamers, 200 bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7 000 vierkante meter. In het voorjaar van 2022 hoopt Mercy Ships met de Global Mercy een werkperiode te kunnen starten in het Senegalese Dakar, de eerste van vele nieuwe missies in de volgende 50 jaar. (EM / Foto Port of Antwerp)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten