Gezondheidsplatform BIBOPP voor inwoners van ELZ Baldemore en Turnhout
MOL – Je probeert meer te bewegen. Wat gezonder te eten. Te stoppen met roken, misschien? Kempenaars krijgen vanaf nu een extra duwtje in de rug dankzij het gratis online gezondheidsplatform BIBOPP, kort voor Burgers in Beweging met een Online PreventiePlatform. BIBOPP is een hulpmiddel om je levensstijl te verbeteren en je risico op ziekte te verminderen. Op basis van een vragenlijst (de Gezondheidsgids) krijg je een persoonlijk advies met een actieplan vol activiteiten in jouw buurt. Bovendien beslis jij zelf of je je gegevens deelt met je huisarts of voor wetenschappelijk onderzoek.
Onderzoekers van VITO Mol , zorgproeftuin LiCalab (Thomas More Turnhout) en artsen van de huisartsenvereniging Domus Medica slaan de handen in elkaar en ontwikkelen het online gezondheidsplatform. BIBOPP maakt mensen bewust van het belang van preventieve gezondheid. Inzichten in levensstijl en het risico op bepaalde ziekten bepalen in sterke mate de toekomstige gezondheid. BIBOPP biedt dat inzicht door verschillende hulpmiddelen vrijblijvend en gratis aan te bieden: de Gezondheidsgids met gezondheidsadviezen, een lokaal actieplan met activiteiten in de eigen buurt en zelfs een inschatting van de impact van corona op jouw gezondheid. Bovendien helpt een chatbox je verder op weg met allerlei vragen. Véél gezondheid op één plaats. Inwoners van Balen, Mol, Dessel, Retie en de stad Turnhout krijgen als eersten de kans om het gezondheidsplatform BIBOPP te gebruiken. De lokale besturen engageerden zich als pilootgemeenten en zetten actief hun schouder onder het uitdragen van het project. Vandaag kan je al de eerste stap zetten door de vragen te beantwoorden op www.bibopp.be.
De Gezondheidsgids is een vragenlijst die huisartsen gebruiken om gezondheidsproblemen te voorkomen of aan te pakken. Huisartsen gebruiken het al langer in de praktijk maar op het gezondheidsplatform BIBOPP is de Gezondheidsgids vanaf nu online beschikbaar voor iedereen. De Gezondheidsgids stelt vragen over je gezondheid zoals ‘rook je?’, ‘komt er darmkanker voor in je familie?’ of ‘ben je hartpatiënt?’. Op basis van jouw antwoorden geeft de Gezondheidsgids een persoonlijk advies gebaseerd op betrouwbare wetenschappelijke feiten.
Bovendien krijg je een individueel actieplan dat je vertelt hoe je jouw gezondheid verbetert met activiteiten in jouw buurt. Denk aan wandelroutes, trainingen in clubverband, kooklessen maar ook gespecialiseerde, lokale hulpverleners zoals tabacologen of beweegcoaches. Een primeur in de Kempen en later in héél Vlaanderen. Naast een persoonlijk actieplan, zorgen de resultaten uit de Gezondheidsgids binnenkort voor een score van de impact van corona op jouw gezondheid. De score houdt rekening met eventuele ziekten, de manier waarop je de maatregelen volgt en de verspreiding van het virus in jouw buurt.
De beveiliging van de gegevens is uiterst belangrijk. Daarom maakt men in de toekomst gebruik van een dataplatform We Are, beheerd door de burger zelf en gebaseerd op Solid-technologie. We Are werkt met een persoonlijke datakluis die jouw gegevens opslaat. Het verschil met de huidige aanpak is dat elk individu zelf de controle heeft over zijn eigen kluisje met gegevens: ieder beslist voor zich wie welke data kan en mag gebruiken. We Are kan bijdragen aan een heuse datarevolutie. BIBOPP kwam tot stand dankzij steun van VLAIO, de provincie Antwerpen en EmpowerCare (Interreg 2 Seas). (EM / Afbeelding VITO)