• 18/07/2024

Gesprekken met stripauteurs in Turnhout en met Gie Bogaert in Aartselaar

TURNHOUT – Nu vrijdag 11 november vindt het derde Stripgids Salon van 2022 plaats, de talkshow over strips met publiek dat geleid wordt door VRT-journaliste Marjan Temmerman. Ook nu weer pronkt de organisatie met een indrukwekkende line-up. Zo komt Merho de 45ste verjaardag van zijn populaire stripreeks ‘De Kiekeboes’ vieren en verschijnt er met de Nederlandse Aimée de Jongh een internationale topper op het podium. Maar zij zijn niet alleen.

De geestelijke vader van ‘De Kiekeboes’ Merho, in 2012 nog stadstekenaar van Turnhout, komt de 45ste verjaardag van zijn stripreeks vieren. Ook Joris Mertens, winnaar van de Willy Vandersteenprijs met zijn graphic novel ‘Bleekwater’ zal er zijn. Na zijn debuut ‘Beatrice’ is dit het tweede album dat ook in Frankrijk potten breekt. De Rotterdamse Aimée de Jongh is met haar ‘Dagen van zand’ helemaal doorgebroken en werkt samen met de grootste gerenommeerde scenaristen. In haar zog volgt de rijzende Nederlandse ster aan het stripfirmament, Dido Drachman. Zij debuteerde twee jaar geleden met ‘Zwanendrifters’, een graphic novel die overal kon rekenen op goede kritieken.

De vorige edities van het Stripgids Salon mocht presentatrice Marjan Temmerman telkens vier gasten welkom heten. Deze editie komt daar een vijfde gast bij. Marc Legendre is de scenarist van onder meer  ‘Amoras’ en ‘De Rode Ridder’ en zal voor de oudere striplezer ook bekend zijn van zijn Biebel. Lees ook  https://antwerpspersbureau.be/150-jarige-antwerpse-legende-nello-en-patrasche-vereeuwigd-in-uniek-stripboek/. Kurt Morissens, projectmedewerker van organisator Stripgids: ‘Marc woont in El Hierro. Als hij dan eens in het land is dan moet je de kans grijpen hem in onze Salonzetel te zetten. Legendre is stripgeschiedenis. Zo was hij ooit hoofdredacteur van het weekblad Kuifje. Dat kunnen weinig mensen hem nadoen.’

Wie naar het Stripgids Salon komt, vanaf 13.30 uur , kan ook meteen genieten van het Rock Paper Pencil Festival, een strip- en spellenbeurs die ook in de Warande plaatsvindt. De expo rond Judith Vanistendael, de Bronzen Adhemar-laureate van 2022 – nog steeds de belangrijkste Vlaamse stripprijs, is eveneens te bezoeken in het Turnhoutse cultuurhuis. Stripgids Salon, festival en expo zijn gratis te bezoeken. Stripgids Salon is een samenwerking van Stripgids met Bibliotheek Turnhout.

Donderdag 10 november om 20.15 uur trapt gastheer Bart De bruyn in de Bibliotheek in Aartselaar een nieuw seizoen van In gesprek met … op gang. Hij ontvangt dan Gie Bogaert, in het verleden columnist voor Klara en Radio1.

In gesprek met … is ondertussen een gekende formule waarbij Bart De bruyn een auteur uitnodigt en in gesprek gaat over recent werk, maar ook over inspiratiebronnen, het schrijfproces en toekomstplannen. De Bruyn: ‘Dit is veel meer dan enkel een gesprek over de meest recente roman. Het is echt de bedoeling dat we kennismaken met de auteurs en wat hen drijft.’ Germanist Gie Bogaert debuteerde in 1987 met de verhalenbundel ‘Klein Berlijns drama’. Enkele jaren later volgde zijn eerste roman ‘Wat kwaad doen de tovenaars?’ Tot en met 2020 was hij als voltijds leraar aan het Sint-Gabriëlcollege in Boechout verbonden. Dit jaar verscheen zijn laatste roman ‘Onvoltooid’, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Bibliothecaris Leen De Launoit: ‘Wij willen meer zijn dan enkel maar een verzamel- en uitleenplaats van boeken. Wij willen onze lezers ook inspireren en in contact brengen met de auteurs en hun verhalen.’ Je betaalt acht euro, drankje en hapje inbegrepen. (EM / Foto Stripgids)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten