• 27/05/2024

Geriatrische diensten van Ziekenhuis Geel brachten ouderen en kinderen bij elkaar

GEEL – Vandaag is het Werelddag Dementie. Deze dag vragen we extra aandacht voor dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Het thema van dit jaar was ‘samen aan tafel.’. Daarom organiseerden de geriatrische diensten van Ziekenhuis Geel een Retrocafé. De dagzaal van het geriatrisch daghospitaal werd voor een namiddag omgetoverd tot een gezellig café uit de jaren ’60-’70 met hulp van retro & vintage winkel Expo 58 uit Geel.

An Bosch, ergotherapeut dienst geriatrie: ‘Al enkele jaren organiseren we iets op de Werelddag Dementie. Dit jaar wilden we echter iets groters doen dus staken we de koppen eens bij elkaar en kwamen we op het idee van een Retrocafé. Een gezellige manier om onze patiënten hun dag op te fleuren én om dementie extra onder de aandacht te brengen.’ Tussen 14 en 16 uur konden de patiënten genieten van een lekker tasje koffie en bijhorende zoetigheden. Dr. Valérie Van Ouytsel, geriater: ‘Mensen met dementie zijn beter te activeren door alle zintuigen in te zetten bij activiteiten en contacten. Met de zeemzoete wafelgeur proberen we bijvoorbeeld vroege herinneringen terug op te roepen.’ Om de sfeer helemaal af te maken en de zintuigen maximaal te prikkelen, konden de ‘cafégangers’ gezelschapsspelletjes van vroeger spelen en meezingen met de muziek van toen. Ook waren er een aantal kindjes aanwezig.

 

Van Ouytsel: ‘We wilden graag kinderen bij het Retrocafé betrekken omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat interacties tussen kinderen en oudere mensen positief zijn: de ouderen worden terug naar hun jeugd gedragen en het is tegelijkertijd goed voor de ontwikkeling van het kind. Beide partijen leren uit de interacties en het is voor zowel de kinderen als de ouderen een emotioneel positieve ervaring. Kinderen zijn bovendien vaak verrassend creatief en spontaan in hun omgang met mensen met dementie.’

De dienst geriatrie van Ziekenhuis Geel is een snel groeiende dienst met twee verblijfsafdelingen. De dienst is typisch een acute verblijfsafdeling waar diagnose stellen, multidisciplinair samenwerken, behandelen en revalideren vanaf dag één centraal staan. Dit houdt in dat een patiënt door een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen, paramedici en sociale dienst in zijn totaliteit beoordeeld wordt met de nadruk op functionaliteit en herstel van zelfredzaamheid.

Dr. Julie de Bellefroid, geriater: ‘Op de dienst geriatrie van Ziekenhuis Geel willen we daarom vooral warme zorg bieden, aandacht geven aan de familiale omkadering en een actieve bijdrage van de mantelzorger stimuleren. De geriatrische patiënt wordt zowel individueel als integraal benaderd in al zijn zorgnoden van opname tot ontslag.’ Op de dienst geriatrie van Ziekenhuis Geel werd de voorbije jaren hard ingezet op dementievriendelijke zorg, en in uitbreiding daarvan ouderenvriendelijke zorg. Zo werd er een Moodboard ontwikkeld, mantelzorgers meer actief betrokken, de Sint schonk twee interactieve robotkatten aan de dienst en op spoed werd de Fast Track Geriatrie ingevoerd om de doorstroomtijden naar de afdeling te beperken. Daarnaast volgden drie geriatrische verpleegkundigen de opleiding tot ‘referentiepersoon dementie’. Dit is een professionele hulpverlener in de zorgsector die zich engageert om in de eigen werksetting de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen. Referentiepersonen zijn de ambassadeurs van mensen met dementie in hun organisatie.

Dr. de Bellefroid: ‘Jaarlijks zien wij een procentuele stijging van het aantal ziekenhuisopnames van mensen met dementie in Ziekenhuis Geel. Een dementievriendelijk ziekenhuis, en bij uitbreiding een ouderenvriendelijk ziekenhuis, worden is een ambitieus project. Vrijwel alle diensten en functies binnen het ziekenhuis zijn er bij betrokken: van een warm onthaal met dementiekundige vrijwilligers, over een prikkelarme box op spoedgevallen, tot de persoonsgerichte aanpak op de afdeling.. ‘ (EM / Foto Ziekenhuis Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten