• 19/06/2024

Gerenoveerd schoolgebouw Kunstkaai stelt morgen haar deuren open

ANTWERPEN – Vanmiddag stelde Kunstkaai, een secundaire school van Stedelijk Onderwijs, haar gerenoveerde schoolgebouw voor aan haar genodigden. Morgen is iedereen welkom. De renovatie van het Van Averbekegebouw vormde de laatste fase van het Scholen van Morgenproject op deze site en kostte 18,9 miljoen euro. Speciaal voor deze gelegenheid realiseerden de leerlingen van Kunstkaai een kunstroute op de site. De kunstwerken zijn uitgewerkt in interactie met de architectuur en vormen een uniek spanningsveld tussen het artistieke en de rijke geschiedenis van het schoolgebouw.

Het schoolgebouw van Kunstkaai werd in 1917 ontworpen door Emiel Van Averbeke, Antwerps stadsbouwmeester. Doorheen de jaren wijzigde het uitzicht van het gebouw. In 2017-2022 werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm gerestaureerd, naar een ontwerp van architectenbureau Korteknie Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam. Jinnih Beels (Vooruit), schepen van Onderwijs & Jeugd: “ We investeren als stad en voor Stedelijk Onderwijs niet alleen in extra plekjes, maar ook in de vernieuwing van de bestaande schoolgebouwen. Een gezonde en aangepaste leeromgeving zorgt immers ook voor betere leerkansen. De leerlingen van Kunstkaai beschikken sinds dit schooljaar over een inspirerend gebouw dat hen die kansen biedt en dat uitgerust is om hen tenvolle de kneepjes van hun artistiek of creatief vak te leren.’ In 2018 kregen de CAD-loodsen van Van Averbeke, waarin zich vroeger ook het aanwervingslokaal voor havenarbeiders (het Kot) bevond, een nieuwe functie als sporthal, refter en schooldrukkerij. In 2019 werd de nieuwbouw in Kempischdok-Westkaai van Stedelijk Lyceum Eilandje opgeleverd. Kunstkaai betrekt twee verdiepingen in dit gebouw.

Al in 1927 werd in het Van Averbekegebouw een scholengroep van de stad Antwerpen ondergebracht met onder meer een aparte lagere jongens- en meisjesschool. In 1951 kreeg het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (SISA) er zijn thuis. De school werd decennia later omgedoopt tot Stedelijk Lyceum Cadix. Op 1 september 2022 nam de school het gerenoveerde Van Averbekegebouw in gebruik en dit onder een nieuwe naam: Kunstkaai. Die naam verwijst naar de brede waaier aan creatieve en artistieke opleidingen die deze kunstschool van het Antwerpse stedelijk secundair onderwijs aanbiedt.

Inge Van de Velde, directeur van Kunstkaai: ‘De start van het nieuwe schooljaar in het nieuwe gebouw was onbeschrijfelijk. Na al die jaren opnieuw samen thuiskomen in één ongelooflijk karaktervol gebouw, waar vernieuwing en geschiedenis hand in hand gaan. Het ideale kader om onze leerlingen de kans te geven om zich te ontplooien tot creatieve en  artistieke jongvolwassenen.’ Kunstkaai refereert tegelijk ook naar de oude havenbuurt waar de school zich bevindt met haar historische dokken en kaaien en zo ook met een kwinkslag naar het Antwerpse gezegde ‘Op een goeie kaai beland zijn’, wat zoveel betekent als ‘goed terechtgekomen zijn.’ Morgen zaterdag 21 januari kunnen geïnteresseerden van 14 tot 18 uur het gerenoveerde schoolgebouw van Kunstkaai komen ontdekken aan de Cadixstraat 2 in Antwerpen. Bezoekers kunnen de sfeer opsnuiven van vroeger en nu en zich laten verrassen door enkele kunstinstallaties uitgewerkt door de leerlingen van Kunstkaai. De toegang is gratis. (EM / Foto Stedelijk Onderwijs Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten