• 19/06/2024

Nathalie Van Impe

Genomineerden voor Sustainable Port Award zijn bekend gemaakt

ANTWERPEN – Op vrijdag 5 mei reiken Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka de Sustainable Port Award uit. Deze award bekroont een duurzaam initiatief in het havengebied.

De haven van Antwerpen en Zeebrugge is de economische motor van Vlaanderen. Die motor wil het duurzaam maken. Daarom zet het in op duurzame groei, waarbij economie, klimaat en mens centraal staan. Om die ambitie kracht bij te zetten en de initiatieven van de vele havenbedrijven hierin in de kijker te zetten, reikt de haven om de twee jaar de Sustainable Port Award uit, vroeger bekend als de Sustainability Award. Drie bedrijven hebben de award al in hun prijzenkast staan: BASF, CMB en Ecluse. De finalisten werden vandaag bekend gemaakt tijdens een persvoorstelling in het Havenhuis in Antwerpen. De genomineerden zijn: Victrol (Antwerpen), TotalEnergies (Antwerpen), ICO (Zeebrugge) en Boluda Towage (Zeebrugge & Antwerpen).

Carbon Capture, Utilization & Storage: daarnaar verwijzen de letters in het CCUS Shipping-project van Victrol. Fred Selhorst, Business Development Manager: ‘CO2 afvangen, opslaan en hergebruiken wordt wereldwijd erkend als een deel van de klimaatoplossing. De specialist in watertransport en de distributie en bunkering van oliën en gassen biedt industriële bedrijven de mogelijkheid om hun afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 te transporteren. En dat met op maat gebouwde schepen via de Europese binnenwateren naar opslagplaatsen in internationale zeehavens – zoals bijvoorbeeld de CO2-hubs in Port of Antwerp-Bruges.

Als eerste bedrijf in Port of Antwerp-Bruges heeft TotalEnergies een langetermijnovereenkomst gesloten voor de toegang tot duurzaam proceswater voor zijn Antwerpse vestigingen. CEO Jacques Beuckelaers: ‘Tegen 2026 verbruiken onze koeltorens 90 procent minder leidingwater. TotalEnergies gebruikt voor de koeling van zijn industriële processen koeltorens. In Antwerpen heeft de onderneming daar jaarlijks vijf miljard liter gedemineraliseerd water en tien miljard liter leidingwater voor nodig. Dankzij een samenwerking met Waterkracht (een joint venture tussen water-link, Ekopak, PMV en Aquafin) zal TotalEnergies weldra 9,6 miljard liter van dat drinkwater per jaar vervangen door gezuiverd stadsafvalwater.’

International Car Operators (ICO) realiseerde in Zeebrugge samen met Engie en Port of Antwerp-Bruges het grootste onshorewindpark op één industriële site in Vlaanderen. Elf windturbines produceren jaarlijks gemiddeld 110 GWh aan hernieuwbare energie Guido Olbrechts, Quality Safety Security & Environment (QSSE) manager: ‘Dat is genoeg om 30 000 gezinnen op jaarbasis van stroom te voorzien. Bovendien houden we daarmee 50 000 ton CO2 per jaar uit de lucht.’ De groene elektriciteit wordt ingezet bij de terminaloperaties van ICO. Daarnaast leveren de turbines ook groene stroom aan 308 oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Als Europese pionier ontwikkelde Boluda Towage een eigen manier om sleepboten aan te passen naar de hoogste emissienormen IMO Tier III volgens de International Maritime Organisation (IMO). CEO Geert Vandecappelle: ‘In Zeebrugge hebben we al twee sleepboten vergroend via deze retrofit-techniek, en we kochten ook vier nieuwe sleepboten die voldoen aan de IMO Tier III-eisen. Daarmee stoot elke sleepboot jaarlijks 80 procent minder stikstofoxiden (NOx) uit.’ ​ Ook in de haven van Antwerpen werden zes van de acht slepers omgebouwd volgens IMO Tier II-eisen. Om de winnaar te bepalen loopt er vanaf vandaag een jongeren- en publieksvoting via www.oursustainableport.com. Een stem uitbrengen kan tot dinsdag 21 maart.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten