• 21/05/2024

Gemeenten Zoersel en Malle en fietsers zetten moordstrookjes op N12 in de kijker

MALLE – Begin september organiseerde de Fietsersbond, samen met de gemeenten Zoersel en Malle, een fietstocht langs de N12, tussen Sint-Antonius en Malle, om te pleiten voor een veilig fietspad langs deze gewestweg.

Vanochtend deed men dit nog eens over, deze keer op initiatief van de gemeente Malle. Er werd gereden van Sint-Antonius Zoersel naar Westmalle.

Met deze actie wilde men de zogenaamde moordstrookjes langs de N12 aan de kaak stellen en nogmaals pleiten voor de aanleg van veilige en gescheiden enkelrichtingsfietspaden tussen Sint-Antonius Zoersel en Westmalle.

Zowel van gemeente Malle als gemeente Zoersel nam ook een delegatie van het college van burgemeester en schepenen deel aan deze fietsactie, waarbij men onder politiebegeleiding fietste van het gemeentehuis van Zoersel over de N12 tot aan het gemeentehuis van Westmalle.

De leerlingen die eraan deelnamen zaten in het secundair onderwijs. Zij nemen dagelijks de fiets vanuit Zoersel richting Malle op weg van en naar de school.

Wie niet wou of kon vertrekken aan het gemeentehuis in Zoersel kon onderweg op vier plaatsen aansluiten. De politie regelde er het verkeer.

Inpikken kon op het kruispunt van de Lacroixlaan, met de Sint-Pauluslaan, met de Tichelmanstraat en met de Stekenbergstraat. Elke fietser kreeg bij aankomst een wafel en een gadget.

De twee schepencolleges moedigen jongeren, werknemers en inwoners aan om zoveel mogelijk de fiets te nemen omdat het een positieve invloed heeft op de gezondheid, het milieu en de files, maar ze stellen tegelijk vast dat heel wat mensen zich onveilig voelen om met de fiets langs de N12-Antwerpsesteenweg te fietsen. Zij haken af omdat een veilig fietspad ontbreekt.

‘Dagelijks lopen ook meer dan 5 000 leerlingen school in Malle. Als echte scholengemeente vinden we het belangrijk dat deze leerlingen zich in veilige omstandigheden van en naar school kunnen begeven’, heet het bij het gemeentebestuur.

Met deze actie wilde men het probleem nogmaals uitdrukkelijk aankaarten bij Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams Minister van Mobiliteit, in de hoop dat het Agentschap Wegen en Verkeer snel werk kan maken van de aanleg van twee veilige, gescheiden enkelrichtingsfietspaden langs de N12

Bij Agentschap Wegen en Verkeer is men alvast op de hoogte van de problematiek. Daar luidt het dat men wil investeren in de aanleg van nieuw enkelrichtingsfietspaden.

‘De N12 is een drukke verkeersader waar heel wat doorgaand verkeer op rijdt en die dienst doet als route voor zwaar vervoer en uitzonderlijk transport.’

‘Tegelijk wordt deze weg in het fietsroutenetwerk Antwerpen gedefinieerd als een bovenlokale functionele fietsroute. Dit staat in schril contrast met de bestaande fietspadvoorzieningen.’

De huidige fietspaden zijn smalle stroken die op gelijke hoogte met de rijbaan lopen en niet gescheiden zijn van het autoverkeer.’

Bovendien zijn er niet voldoende veilige oversteekplaatsen aanwezig. Hierdoor is de huidige situatie voor de fietser verre van ideaal.’ Men erkent het probleem dus, alleen is de status van de werken nog steeds ‘in studie.’ (EM / Foto Gemeente MALLE)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten