• 20/04/2024

Gemeenten Beerse en Oud-Turnhout gaan vijftien jaar lang hun gebouwen verduurzamen

OUD-TURNHOUT – Op 1 februari werd het startschot gegeven voor de uitvoering van een gezamenlijk onderhouds- en energieprestatiecontract (OEPC)  van de lokale besturen van Beerse en Oud-Turnhout. Dit contract wijst één partij aan die verantwoordelijk is voor de studie en implementatie van energiebesparende maatregelen, alsook voor het onderhoud  van alle technische installaties in de betrokken gemeentelijke gebouwen. Het Vlaamse Energiebedrijf (VEB) voerde de aanbesteding. De firma VMA NV haalde de opdracht binnen en zal zich de komende vijftien jaar inzetten voor het verduurzamen van het patrimonium van beide lokale besturen.

Sinds 2020 zijn Beerse en Oud-Turnhout samen gestart aan een gedeeld energieprestatietraject. Begin dit jaar ondertekenden de betrokken partijen officieel het onderhouds- en energieprestatiecontract. De uitdaging is om energie te besparen in achttien gebouwen, waarvan negen in Oud-Turnhout en negen in Beerse. Een energieprestatiecontract houdt in dat een Energy Services Company (ESCO), in dit geval VMA NV voor Beerse en Oud-Turnhout, de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich neemt. Dit contract stelt effectieve energiebesparing als doel. De ESCO voert maar liefst een 100-tal maatregelen in om deze besparing te bereiken. Het grootste gedeelte van de investering wordt terugbetaald door de winst op de energiefactuur.

Voor het lokaal bestuur Beerse kadert dit contract in de uitwerking van haar Strategisch Vastgoedplan. Het zorgt voor de installatie van meer dan 1 200 zonnepanelen. Bovendien zullen het lokaal dienstencentrum, het sportcentrum, GC ‘t Heilaar en de brandweerkazerne worden voorzien van een warmtepomp. Specifiek voor de brandweerkazerne staat ook een nieuwe warmtepompboiler op de planning. 

 

Het bestuur zet al enkele jaren in op de vervanging van verlichting met eerdere projecten in het woonzorgcentrum, basisschool BAB en De Singel. Het relightingproject wordt voortgezet waardoor ook De Loods, GC ‘t Heilaar, de brandweerkazerne, het lokaal dienstencentrum, het Sociaal Huis en De Pegger kunnen uitkijken naar nieuwe verlichting. Naast drie stookplaatsrenovaties, de renovatie van het plat dak van GC ’t Heilaar en hier en daar vernieuwen van luchtgroepen, staan er de komende jaren nog heel wat andere projecten op de planning. Hans Woestenborghs (BEERSE Plus, rechts op de foto), schepen van patrimonium: ‘De overeenkomst zorgt maar liefst voor een besparing van 35,54 procent aardgas en 17,17 procent elektriciteit.’

 

Gwen Verbeek (N-VA, tweede van rechts op de foto), schepen van energie in Oud-Turnhout: ‘Met een investeringsbedrag van meer dan twee miljoen euro wil het bestuur van Oud-Turnhout een besparing van 39,14 procent elektriciteit en van 21,86 procent aardgas realiseren dankzij deze overeenkomst. Monitoring in elk gebouw moet het verbruik van nabij opvolgen.’ Naast de installatie van PV-panelen op verschillende gemeentelijke gebouwen, schakelt het bestuur over naar duurzame verlichting. Dit gebeurt onder meer in Lokaal Dienstencentrum Eigenaard, Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Werkplaats Molenbergen, Ontmoetingscentrum De Djoelen en Sporthal De Hoogt. 

 

In de sporthal en het ontmoetingscentrum gaat de renovatie van de platte daken gepaard met het vernieuwen van ventilatoren en het zuiveren van luchtgroepen. In Bezoekerscentrum Landschap De Liereman en OC De Djoelen komen er nieuwe gasketels, in het ontmoetingscentrum ook een warmtepomp.  Voor Gemeentelijke basisschool Salto kreeg het bestuur subsidies toegekend voor de renovatie van het buitenschrijnwerk en beglazing, relighting, de isolatie van het hellend refterdak en de renovatie van het plat dak. Daarnaast worden in de school ook gasketel en collector vervangen. De ambitie van het VEB is om de publieke sector maximaal te begeleiden bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. (EM / Foto’s Gemeente Oud-Turnhout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten