• 19/05/2024

Gemeentehuis Duffel kleurt roze, start Week van de Fairtrade, Lierse Vlaaikeswandeling

DUFFEL – Vanaf vanavond zal het gemeentehuis van Duffel roze belicht worden. Deze actie duurt heel de maand oktober. Hiermee vraagt het lokaal bestuur aandacht voor bewustwording rond borstkanker.

 Lili Stevens (CD&V), schepen van gezondheid: ‘We vinden het belangrijk om te blijven sensibiliseren rond borstkanker. Borstkanker treft jammer genoeg veel mensen en te weinig vrouwen en mannen laten zich screenen. De roze kleur hoort bij Pink Ribbon, een vzw die zich inzet voor borstkankerpreventie en steun biedt aan mensen die getroffen worden door borstkanker.’

Vanochtend startte de Week van de Fairtrade in Duffel met een stationsactie. Vrijwilligers van de werkgroep Fairtrade uit de adviesraad voor internationale solidariteit (Daris) deelden er 500 repen eerlijke chocolade uit.

Vrijwilliger Rozette Verryken: ‘Dit jaar staat de Week van de Fair Trade in het teken van de link tussen onze strijd voor eerlijke handel en klimaatrechtvaardigheid. Grote bedrijven beschikken over de middelen en de macht om productie- en consumptiepatronen te veranderen. Met deze actieweek roepen we hen op om werk te maken van een eerlijkere en CO2-armere handel.’ De gratis eerlijke chocolade aan het station was niet de enige actie deze week. ‘’We trekken nog naar vijf Duffelse scholen om uitleg te geven en leerlingen komen op bezoek in de Oxfam Wereldwinkel.’ In de Wereldwinkel (Kiliaanstraat 31) staan er ook heel wat promoties gepland. ‘Op zaterdag 14 oktober, Wereldwinkeldag, vindt er onze ruilactie plaats: ruil een lege chocoladeverpakking van om het even welk merk voor een gratis Bite to Fight-chocoladetablet.’ Om de Week van de Fair Trade af te sluiten vind je de Wereldwinkel op maandag 16 oktober nog op de Duffelse jaarmarkt.

Luc Van Houtven (CD&V), schepen van mondiaal beleid: ‘Dit jaar draagt Duffel al vijftien jaar de titel van Fair Trade Gemeente. Wij zien dat Fair Trade al beter gekend is bij de voorbijgangers. Met de boodschap ‘Bite To Fight for a Fair Income’ willen we mensen aanmoedigen via een lekkere hap om mee het verschil te maken. De fairtrade- en veggielunch voor het gemeentepersoneel zal terug in het leven worden geroepen. Ook de Youca Action Day (vroeger Zuiddag) waarmee we inzetten op informeren en sensibiliseren vanuit een ervaringsgerichte aanpak, vindt dit jaar terug plaats.’

Na het succes van de eerdere edities, organiseert de stad Lier samen met het Heilighartziekenhuis, dienst Oncologie, en wandelclub De Kleitrappers voor de derde keer de ‘Lierse Vlaaikeswandeling’. Het wandelevenement vindt plaats op zondag 22 oktober. De opbrengst gaat integraal naar het oncologisch centrum van het Heilighartziekenhuis.

Dit jaar gaat het evenement van start bij de atletiekpiste van het Netestadion (Aarschotsesteenweg 3). Met drie verschillende wandelingen is er voor ieder wat wils: een rolstoel- en buggyvriendelijke route van zes kilometer met een leuke fotozoektocht, of een langere wandeling van twaalf of zestien kilometer. De wandelingen beginnen tussen 8 en 14 uur en zijn voorzien van bewegwijzering, de routes worden pas de dag zelf openbaar gemaakt. De eerste 1 000 deelnemers die de finishlijn overstappen, krijgen als beloning een  Liers Vlaaike.

Je kunt je op de dag zelf ter plaatse inschrijven. Een deelname kost vijf euro en kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis deelnemen. Je kan ook een vrije bijdrage storten op rekeningnummer BE70 7330 0087 2525 met vermelding ‘steun Lierse Vlaaikes’.

In de vorige editie werd een cheque ter waarde van 13 000 euro overhandigd, waarmee een culturele avond voor patiënten werd georganiseerd. Daarnaast werden hydraterende handschoenen, nagellak en mutsen kosteloos verstrekt ter comfort tijdens therapie gerelateerde bijwerkingen. Het oncobroodproject, gericht op patiënten die smaakverlies ervaren door chemotherapie, kon dankzij deze bijdrage worden voortgezet. Meer info hier  

(EM / Foto Gemeente Duffel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten