• 18/07/2024

Gemeentebesturen leggen alsnog vuurwerkverbod op (lijst wordt constant aangevuld)

ANTWERPEN – Omwille van de felle rukwinden en het verwachte stormweer zitten op dit moment enkele gemeentebesturen samen met de lokale veiligheidsdiensten om te bekijken welke maatregelen er eventueel alsnog moeten  worden genomen. Momenteel zijn een aantal gemeenten er al uit. Deze lijst wordt in de loop van de dag aangevuld.

*HEIST-OP-DEN-BERG: In Heist-op-den-Berg is het verboden om gewoon vuurwerk af te schieten, ook op oudejaarsavond.Aanvankelijk zou geluidsarm vuurwerk wel toegelaten zijn vannacht 1 januari  van middernacht tot 0.30 uur. Omwille van de weersomstandigheden besloot de burgemeester die toelating in te trekken. Er is dus geen enkele vorm van vuurwerk toegelaten vannacht.

*KONTICH: Omwille van de hoge wintertemperaturen sluit Kontich Schaatst tijdelijk. Het lokaal bestuur bekijkt in welke mate het mogelijk is om Kontich Schaatst morgen terug te openen.

*LIER: Door de verslechterde weersomstandigheden met felle windstoten vaardigt burgemeester Rik Verwaest (N-VA) een verbod uit op het afsteken van feestvuurwerk. De eerder aangekondigde toelating om tijdens nieuwjaarsnacht tussen middernacht en 1 uur vuurwerk af te steken wordt hierbij ingetrokken. Verwaest: “Omwille van het slechte weer is het gebruik van feestvuurwerk onveilig en onverantwoord. Het KMI voorspelt windstoten tot 70 kilometer per uur, waardoor de baan van vuurwerk sterk kan wijzigen, met alle gevaren van dien. De politie zal hier op controleren en sanctioneren.’

*MECHELEN: Het Nieuwjaarsvuurwerk op de Grote Markt wordt afgelast. Spelbreker zijn de weersvoorspellingen. De rest van het oudejaarsprogramma gaat wel gewoon door.

Omwille van de verwachte rukwinden tot 75 kilometer per uur adviseerden de veiligheidsdiensten en de leverancier van het vuurwerk vandaag unaniem om het vuurwerk op de Mechelse Grote Markt af te gelasten. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld):  ‘In die omstandigheden kan ik niet anders dan volgen. Veiligheid primeert. Ik vind het bijzonder jammer om de apotheose van ons oudejaarsfeest te moeten schrappen, maar gelukkig kan de rest van het programma wel gewoon doorgaan.’ Mechelen had dit jaar gekozen voor geluidsarm vuurwerk. Dit type vuurwerk gaat minder hoog dan traditioneel vuurwerk. Daardoor verkleint bovendien de afstand tot het publiek, zeker in de setting van de historische binnenstad.

Omwille van de verwachte rukwinden komt er ook een verbod op het afsteken van privaat vuurwerk. Vandersmissen: ‘Dat is het hele jaar door verboden, behalve op oudejaarsnacht tussen halftwaalf en één uur. Maar het negatief advies van de brandweer geldt natuurlijk niet enkel voor het publiek vuurwerk. Ook privaat afsteken is in deze omstandigheden onverantwoord. Het brandgevaar en het risico op letsels is te groot. Daarom komt er in afwijking van de algemene bestuurlijke politieverordening een totaalverbod. Politie zal daar ook op controleren.’ Het burgemeestersbesluit wordt vandaag nog gepubliceerd op www.mechelen.be.

Volgens Mechelen Feest, organisator van het oudejaarsfeest op de Grote Markt gaat het om een logische beslissing. Voorzitter Kristof Calvo: ‘We feesten graag, maar veiligheid primeert altijd. En ook zonder vuurwerk is het vanavond en vannacht een groot feest. Het aftellen en de deejays gaan uiteraard gewoon door. Op onze Grote Markt aan de voet van de toren, samen met andere Mechelaars, het nieuwe jaar dansen inzetten: het blijft een aanrader.’ De laatste keer dat het vuurwerk in Mechelen werd afgelast omwille van de slechte weersomstandigheden was in 2017.

*NIJLEN: Omwille van het stormachtige weer en meer bepaald de verwachte krachtige rukwinden, wordt de toelating om vuurwerk af te schieten tussen middernacht en één uur op 1 januari 2023 ingetrokken om veiligheidsredenen.

*WILLEBROEK: De eerder aangekondigde toelating om tijdens nieuwjaarsnacht tussen 23.30 en 100 uur vuurwerk af te steken wordt door de gemeente Willebroek ingetrokken. Het bestuur maakt deze beslissing op basis van de huidige weersomstandigheden en de weersvoorspelling tijdens de nacht.

Waarnemend burgemeester Luc Spiessens (N-VA):  ‘We begrijpen dat het verbod voor sommige Willebroekenaars geen fijn nieuws is om te horen. Toch moeten we kijken naar de veiligheid in onze gemeente. Het afsteken van vuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht, waarbij het KMI windstoten tot 70 kilometer per uur voorspelt, kan niet zonder risico verlopen. Door de wind kan de baan van het vuurwerk sterk wijzigen en dat kan bijzonder grote gevolgen hebben. Ik roep de Willebroekenaar op om het gezond verstand te gebruiken en het vuurwerk vanavond niet af te steken.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten