Gemeente Zoersel laat het gras (en de bloemetjes) maar groeien

 Gemeente Zoersel laat het gras (en de bloemetjes) maar groeien

HALLE-ZOERSEL – Een halfjaar geleden werd de Sint-Martinusschool aan de Lindedeef in Halle-Zoersel afgebroken. Op de speelplaats van de voormalige school wordt nu een tijdelijke bloemenweide ingericht, welke gaat zorgen voor 1 000 vierkante meter verruiging en dus meer biodiversiteit. Binnen enkele jaren komen er appartementen. TV-maker Dieter Coppens, Louis De Jaeger van Bye Bye Gras, Marc De Cordt (Groen) – schepen van klimaat – en burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) (van links naar rechts op de foto) zaaiden vanmiddag symbolisch de bloemenweide in. Morgen gebeurt het echt en volgende maand moet het resultaat al zichtbaar zijn.

Bruggeling Louis De Jaeger is een ondernemer die samen met Dirk Draulans, Steven Vronman en Mies Meulders Bye Bye Grass oprichtte waarmee hij burgers én de overheid oproept om zoveel mogelijk gazon te vervangen door een duurzaam alternatief. Hij vond partners in de steden Kortrijk, Aalst, Leuven en Torhout en de gemeente Sint-Martens-Latem en nu ook Zoersel.

Burgemeester Verstreken: ‘Met de hulp van Zoerselaars bereikten we al de kaap van 16 000 vierkante meter verruigde tuinen en de campagne werd pas opgestart op 10 april. We doen er als gemeente nog een stukje bovenop door deze bloemenweide in te richten. Door het gras te laten groeien heeft men in Zoersel al zeldzame planten ontdekt. We onderzoeken hoe we het beheer van onze publieke ruimte kunnen optimaliseren op vlak van biodiversiteit en luchtkwaliteit. Er worden opleidingen voorzien voor medewerkers van de groendienst, zodat ze kennis kunnen opdoen om de publieke ruimte ecologisch te beheren.‘

De bezige bij (om even in het jargon te blijven) die alle partijen samenbracht is Els Beeckx, die één dag per week als klimaatambtenaar voor de gemeente werkt. ‘Ik ben kleuterjuf en  coördineer alle klimaatacties in de zes scholen. Op die manier bereik je tevens de ouders.  De boodschap is: laat het gras (en de bloemen, bomen en struiken) groeien. Hiermee sporen wij de inwoners aan om een stukje tuin terug te geven aan de natuur. Onder het motto ‘elke vierkante meter telt’ kunnen Zoerselaars het aantal verruigde meters in hun tuin ingeven op www.zoersel.be/bye-bye-grass. De teller geeft aan hoeveel vierkante meter er verruigd zijn, hoeveel voetbalvelden dit in totaal zijn en aan hoeveel insecten er een thuis wordt gegeven (vandaag 1,6 miljoen). Onze oproep is: blijf van je gazon, er komen vanzelf bloemen in. Laat de bijen leven, ze hebben het al moeilijk genoeg. En daarvoor hebben ze onze bloemen nodig, niet die worden geïmporteerd uit het buitenland. Om deze bloemenweide in te zaaien gebruiken we biologisch bloemzaad. Dat is niet eenvoudig te verkrijgen. Een tuincenter is  5 000 exemplaren in Nederland gaan kopen.’

Om de inwoners nog meer te stimuleren deed Els een beroep op Dieter Coppens. ‘Hij laat zich niet zomaar strikken tenzij het over het klimaat gaat.’ Coppens: ‘Er is een mindset bij de mensen nodig. Mijn bereidwillige buurman biedt vaak aan om dat het gras in mijn voortuin af te rijden maar dat is dus net niet de bedoeling.’ Schepen De Cordt: ‘Normaal maait een gemeente tweemaal per jaar het gras maar we experimenteren nu met stukken die maar om de twee jaar worden afgedaan. Die liggen wel buiten het centrum. Nadien kunnen we analyseren wat het effect is geweest.’ De gemeente deed een groepsaankoop van biologische bloembollen. Inwoners kunnen nog tot en met donderdag 20 mei pakketten bestellen via www.zoersel.be/samenaankoop-biologische-bloembollen.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK