• 24/05/2024

Gemeente Willebroek organiseert workshops en vormingen tegen pesten

WILLEBROEK – Willebroek gaat de strijd aan tegen pesten. Van vandaag tot vrijdag 9 februari vindt de negentiende Vlaamse Week tegen Pesten plaats, en Willebroek doet mee.

Mina Koukas (Groen), schepen voor jeugd: ‘De gevolgen van pesten kan je jarenlang meedragen. Ook in Willebroek zeggen we dit jaar weer neen tegen pesten.’

Tijdens deze eerste week van februari vragen we extra aandacht om te praten over het thema. Want praten is belangrijk. Niet alleen om je hart te luchten, maar ook om het pesten te stoppen.

Een goede groepssfeer, veerkrachtige kinderen, een veilige omgeving en opkomen voor elkaar zorgen er voor dat pesten minder aanwezig is.

“Pesten stop je niet alleen. Daarom voorzien we gratis activiteiten voor kinderen en jongeren, hun begeleiders en opvoeders en ook voor ons eigen gemeentepersoneel.’

Want één op zes kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Veel van hen dragen daar heel lang de gevolgen van.

Zo zal je tijdens de Week tegen Pesten kunnen deelnemen aan een vorming rond weerbaarheid op het web voor jongeren, een workshop ‘boost de veerkracht van je kind’ voor (groot)ouders en een vorming rond groepsdynamiek voor begeleiders.

In de bibliotheek kunnen kinderen knutselen aan de stippentuin tegen pesten. Tijdens de Ouderbabbel praten de aanwezige ouders samen over omgaan met pesten.

Voor het gemeentepersoneel wordt dit jaar een vorming herhaald waar handvaten aangereikt worden, waarmee ze kunnen reageren in situaties waar ze getuige zijn van pesten, haat en/of discriminatie. 

Deze omstaanderstraining werd vorig jaar een eerste keer georganiseerd voor inwoners en medewerkers.

Ook de nationale ‘stip it’-campagne duikt in Willebroek op. De gemeente roept op om, zoals in het hele land, vier stippen te tekenen op je hand en zo een vuist te maken tegen pesten.

Met elke stip zeg je dat je pesten niet oké vindt, je praat over pesten als het je verdrietig of bang maakt, je niemand uitsluit en je altijd zal proberen opkomen voor iemand die wordt gepest.

Zelf geeft de gemeente het goede voorbeeld. Op tal van locaties in de gemeente zal je stippen op de stoep terugvinden.

Koukas: ‘Dit jaar doen we er een schepje bovenop en creëren we een heuse stippentuin op zeven locaties in onze gemeente.’

Ben jij ook een kei en wil jij jouw steentje bijdragen? Dan kan je een steen ophalen in het Administratief Centrum, de Bib, het Huis van de Vrije Tijd – site De Schalk of Woonzorgcentrum Ten Weldebrouc, hem versieren met een fijne boodschap of tekening en vervolgens achterlaten in een stippentuin in je buurt. De hele maand februari zullen de stippentuinen blijven liggen.

Wil je weten waar de stippentuinen liggen of wil je je inschrijven voor één of meerdere workshops?  Alle info vind je hier   (EM / Foto FB Mina Koukas)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten