• 19/06/2024

Gemeente Vorselaar en PIOEN lanceerden jaar van de preventieve gezondheid

VORSELAAR – Vanmiddag werd het jaar van de preventieve gezondheid in Vorselaar gelanceerd, een nieuwe senioren-beweegbank en een hele reeks preventieve acties en evenementen in kader van de werking van gezondheidshuis PIOEN. Vorselaar is een pilootgemeente voor een dergelijke preventieve eerstelijnspraktijk waarbij multidisciplinaire samenwerking en preventie (onder meer gezonde voeding, meer beweging en een gezonde leefomgeving) centraal staat.

 

Vanmiddag spraken de verantwoordelijken van het gezondheidshuis (pilootproject voor Vlaamse overheid), de gemeente (werkgroep gezondheid en preventie) én de ontwikkelaar van de beweegbank zelf (IPitup ontworpen op basis van academisch onderzoek dat ook verbonden is aan het PIOEN-project in Vorselaar) over de gemeenschappelijke doelstellingen die ze in dit project delen. Het project wordt ondersteund door Cera.

 

Gezond blijven, beter dan genezen. Dat is de missie van gezondheidshuis PIOEN op de Markt in Vorselaar. De groene omgeving en de kwalitatieve/gezonde buitenruimte in Vorselaar is al een kostbaar goed. Maar ook een gezondere leefstijl kan daarbij helpen: evenwichtige voeding en meer beweging zijn essentiële bouwstenen. Dat hoeft geen intensieve sport te zijn. Gewoon wat meer bewegen (wandelen en fietsen) is al een stap vooruit. Dat wordt gepromoot met de Vorselaar stapt & trapt-actie.

Heel wat verenigingen in Vorselaar doen daar al heel veel voor: OKRA, FERM, FEMMA, KWB, CM. Heel wat buurten organiseren wekelijkse wandelingen en fietstochten. Er zijn ook de vele sportverenigingen in de gemeente die zich elke week uitleven op of rond het sportcentrum: een sportieve uitlaatklep. Het sportcentrum en de kasteelomgeving bieden daar veel mogelijkheden toe. Recent kwam er nog een kunstgrasveld en padelvelden bij. Dit voorjaar komt er een vaste beweegroute en een beweegbank bij. Ook het nieuwe gemeentepark, de vele trage wegen en buurtpleintjes worden daarin betrokken.

Mensen die moeten revalideren of graag wat intensiever werken aan hun lichaam of gezondheid, vinden we terug bij kiné of de fitness. Vele vriendengroepjes wandelen wekelijks in de Vorselaarse natuur. En elke maandag (CM) en donderdag kan je aansluiten bij de wandeling die elke week om 19.30 uur start aan de voorkant van de kerk.

Preventie-initiatieven zijn belangrijk maar volhouden is de boodschap. Werken aan gezondheid vergt een volgehouden inspanning. Je gedrag aanpassen zodat je ziektes kan voorkomen vraagt opvolging en steun. Heel vaak ziet men dat men terugvalt op het oude gedrag (bijvoorbeeld roken, alcohol- of druggebruik, stil zitten, …). Daarom is vluchtige sensibilisering relatief en is een permanent gezondheidsplan op maat belangrijk (zie BIBOPP: Burgers in Beweging met Online PreventiePlatform of www.bibopp.be). Meer info over gezondheidspreventie kan je vinden op www.pioenvorselaar.be/blijfgezond.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten